От 9 октомври 2023 г. в АЕЦ Козлодуй започва годишният

...
От 9 октомври 2023 г. в АЕЦ Козлодуй започва годишният
Коментари Харесай

Спират 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй за ремонт до края на ноември

От 9 октомври 2023 година в АЕЦ " Козлодуй " стартира годишният планов ремонт на шести блок. Спирането на нуклеарната мощ е в съгласие с Централно диспечерско ръководство към " Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД след авансово подадено заявление, оповестяват от централата.
Ремонтът ще бъде изработен съгласно софтуерните условия и се планува да завърши до края на ноември, прибавят оттова и пишат още: " По време на престоя на блока ще бъдат осъществени плануваните поправки действия, профилактика и техническо обслужване на системите и оборудванията, което ще обезпечи безвредната и надеждна употреба и постоянни енергийни доставки през есенно-зимния интервал ".
Плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ ДКозлодуйФ е приключен и той още веднъж беше включен в националната електроенергийна система след инспекция от Агенцията за нуклеарно контролиране, оповестиха от централата.През последните 2 години плановият ремонт е бил нормално за малко повече от месец, а в този момент е за съвсем 2 месеца.
Реакторът на шести блок ще бъде презареден със свежо нуклеарно гориво за идната 29-а горивна акция, оповестяват още от централата.
В същото време последните данни демонстрират, че за полугодието облагата на атомната ни централа е намаляла пет пъти. От 1,693 милиарда лева облагата се е свила на 307,048 млн. лева Парите в наличност на централата са 656 млн. лева при 738 млн. през 2022 година Приходите от произвеждане на електрическа енергия са спаднали от 2,7 милиарда на 1,267 млн. лева.  Този срив идва от една страна от цените на свободния пазар, които през тази година се възстановиха след пиковите стойности преди този момент. За полугодието на предходната година междинната цена е била 402 лева за мегаватчас, а в този момент е 217 лева
От друга страна, АЕЦ “Козлодуй ” прави огромни отчисления за разнообразни фондове. Например за фонд “Сигурност на електроенергийната система ”, в който отиват приходите над избран таван. Допреди дни за атомната централа този таван беше 180 лева на мегаватчас, само че към този момент е 150 лева и всичко над него се отчислява във фонда. За половин година в този фонд централата е внесла 293,62 млн. лева, проличава от доклада.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР