От 9 до 12 септeмври в Русе се провежда третото

От 9 до 12 септeмври в Русе се провежда третото ...

Художници творят 3d приказен свят в Русе.

От 9 до 12 септeмври в Русе се провежда третото издание на 3D STREET ART. То се организира от Община Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“. На площад  „Свобода“ творците ще създадат четири триизмерни произведения на тема  „3D приказен свят в града“.  За първи път ще се рисува на три равнини, които оформят своеобразен ъгъл на стая, пренасяща русенци и гостите на града в един фантастичен свят. В него ще оживеят Джак и бобеното зърно, Алиса в страната на чудесата, Аладин и един добър великан. Това съобщиха на пресконференция днес, началникът на отдел „Култура“ в Община Русе Анна Сипос, изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова и ръководителят на проекта Десислава Василева, която е експерт „Програми и проекти“ във Фондация „Русе – град на свободния дух“.
В третото издание на 3D STREET ART участват художници от творческа група GiArtCrew в България и художникът от Босна и Херцеговина Керим Мусанович.
GiArtCrew е художествена група, която твори в сферата на триизмерното улично изкуство, оптичната илюзия, стенописите и стрийт арт. Групата е сформирана през 2014 г. в гр. Велико Търново, а в екипа й са Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева.
Художничките от Giartcrew, работят в сферата на портретна живопис и стенопис – тромп-льой, 3D улично изкуство, театрални декори и стрийт арт. Те участват в множество международни изложби, пленери и фестивали за улично изкуство в България, Сърбия, Франция, Холандия, Германия, Италия и др. От 2018 година са членове са на търновското представителство на Съюза на Българските Художници (СБХ).
Награждаването на художниците е на 12 септември от 18 часа, а преди това те ще проведат уъркшоп с русенски ученици. Децата ще имат възможност да се запознаят с най-новите тенденции в техниките на изобразителното изкуство, свързани с триизмерните образи.

Източник: actualno.com