От 7 май Националният осигурителен институт (НОИ) автоматично ще изчислява

...
От 7 май Националният осигурителен институт (НОИ) автоматично ще изчислява
Коментари Харесай

От 7 май Осигурителният институт ще изчислява по-изгодната формула за пенсия

От 7 май Националният застрахователен институт (НОИ) автоматизирано ще пресмята по-благоприятната пенсия за бъдещите пенсионери до 1 януари 2023 година Това заяви шефът на Дирекция " Пенсии " в Национален осигурителен институт Любомира Язаджиева пред БНР.По думите й от 3 май Национален осигурителен институт ще пусне и нова електронна услуга - " планиран размер на пенсията " . Целта на калкулатора е да ориентира потребителите коя методика за пресмятане на самостоятелния коефициент - остарялата или новата - е по-благоприятна за всеки.
Бъдещите пенсионери ще могат да подават заявки по новия ред от 7 май. Вече е готово новото заявление за пенсиониране, където би трябвало да се означи изборът за остарялата формула. При подаването на документи за пенсиониране се дават доказателства за 3 години стаж отпреди 1997 година, така наречен златни години. Така Национален осигурителен институт автоматизирано ще пресмята в двата разновидността - и по остарялата, и по новата. Ще се дава по-високата.Ако хората не помнят да отбележат, че желаят пенсията им да се преизчислява по остарялата формула, само че дават документи за златните години, специалистите ще считат и двете. Ако им липсват документи за трудов стаж специалистите ще ревизират и в архивите на Национален осигурителен институт.Хората, които към този момент са подали заявление след 31 декември 2018 година, ще имат 6 месеца, с цел да изискат преизчисляване на пенсията. За искащите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да вършат отметки и да носят документи, тъй като годините стаж след 2000-а ги има в регистрите на Национален осигурителен институт. Пенсионерът непосредствено ще получи пенсия, избрана по новата методика. Експертите на Национален осигурителен институт ще съветват бъдещите пенсионери. Освен това ще бъдат открити мобилни приемни в градовете без териториални поделения. В края на април Народното събрание одобри измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, с които позволи на новите пенсионери да включват в изчисляването на пенсията си прихода за трите най-благоприятни години преди 1997 година. Законопроектът беше импортиран от групата на ГЕРБ.
С новите текстове се дава опция на бъдещите пенсионери при подаване на заявление за разпределяне на пенсия след 31 декември 2018 година да изберат размера на пенсията им да бъде избран с самостоятелен коефициент, изчислен по остарелия ред. Това значи, че ще могат да включат прихода за тези три най-благоприятни години преди 1997 година и на целия приход от 1 януари 1997 година до пенсионирането им.Преди измененията пенсиите се изчисляваха въз основата на осигурителния принос след 2000 година като не се вземат поради трите най-благоприятни години от преди 1997 година, нито приносът сред 1997 и 1999 година Идеята за смяната беше да не търсят хората остарели документи от заличени компании, в които в миналото са работили, а и да се избегнат злоупотребите с надути заплати на шефове на банкрутирали банки и източени компании, осигурявали се на прекомерно високи суми в годините, в които таван на пенсията не е съществувал. Анализ на Национален осигурителен институт сподели, че към 30% от претендент пенсионерите по новата формула ще получат по невисок самостоятелен коефициент, което е прекомерно евентуално да докара и до по-ниска пенсия. След публично неодобрение и по разпореждане на премиера Бойко Борисов ръководещите предложиха нови текстове, които още веднъж дават опция за избор на бъдещите пенсионери.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР