От 7-и до 20-и декември хората ще могат да получат

...
От 7-и до 20-и декември хората ще могат да получат
Коментари Харесай

Кога ще се изплащат декемврийските пенсии

От 7-и до 20-и декември хората ще могат да получат своите пенсии,съобщиха от пресцентъра на Националния застрахователен институт.Пенсионерите, които получават средствата си по банков път, ще видят прехвърлянията на 7-и декември.

На 5-и декември ще бъдат изплатени паричните компенсации за бременност и раждане,както и за развъждане на дете до 2-годишна възраст и осиновяване на дете до 5-годишна възраст за предходния месец ноември. За последния месец от годинататези заплащания ще бъдат осъществени на 28-и декември. Датата за погашение на компенсациите за безработица е избрана на 15-и декември, петък.

Пенсиите и заплатите у нас са се повишили двойно за последните 10 години. Но и цените в България са се вдигнали, изключително през последните години. Инфлацията е „ изяла “ нарастването на заплатите през 2022 година, само че не по този начин стоят нещата с пенсиите. Това демонстрират сравнителни данни на Националния застрахователен институт за интервала от 2013 година до 2022 година

За тези 10 години междинната заплата у нас се е повишила със 127%, или повече от два пъти. През 2013 година тя е била 775 лв., а през предходната стига 1761 лв.. При минималната нарастването е със 124% – от 310 лв. на приблизително 695 лв.. Национален осигурителен институт дава междинна сума, защото до края на март минималната заплата беше 650 лв., а от 1 април стана 710 лв..

Данните обаче демонстрират, че действителното покачване на минималната заплата е било стопено от инфлацията през предходната година. Тогава номиналният й растеж е с 9,23%, само че действителният е -5,29%, т.е. подобен няма.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР