От 62 години тя не е спирала да упражнява хуманната

...
От 62 години тя не е спирала да упражнява хуманната
Коментари Харесай

Отиде си най-възрастната медицинска сестра в България - Ценка Досева от сунгурларското село Подвис

От 62 години тя не е серпантина да упражнява хуманната си специалност, последно е била на работа на 9 юни

Стотици признателни пациенти, семейство, близки и другари изпратиха в последния ѝ земен път най-възрастната здравна сестра в България. Ценка Досева от сунгурларското село Подвис си отиде от този свят на 85-годишна възраст след малко боледуване и престой в бургаска болница.

Баба Ценка, както я назоваха по-младите, смайваше със своята сила и здрав дух. Тя ще бъде запомнена като енергична и борбена жена, посветила целия си живот на своите пациенти. Въпреки възрастта си, тя неуморно се грижеше за здравната помощ на няколко сунгурларски села. 

От 62 години тя не е серпантина да упражнява хуманната си специалност. Последно е била на работа на 9 юни.  
 Ценка Досева преглеждаше пациенти от няколко сунгурларски села, няма човек в цялата община, който да не я познава и на който да не е помагала
Заради своята безрезервност и предпочитание да бъде в помощ на хората Ценка получи златен знак на Министерството на здравеопазването 1 степен по време на Коронавирус, който ѝ бе връчен персонално от здравния министър в последния ден на 2020 година – годината, която ще запомним под знака на пандемията.
 Ценка Досева получава почетния знак Първа степен от министъра на опазването на здравето поради своята безрезервност по време на коронавирус пандемията
Ценка бе на 85 години, а за здравето на жителите на Подвис тя се грижеше от 1955 година до края на живота си. Медицинската сестра с неотклонен дух обслужваше поданици от прилежащите села, постоянно измерваше кръвното налягане на възрастните хора и помагаше в активността на услугата „ Домашен обществен патронаж “.

Днес стотици хора пристигнаха, с цел да си кажат последно довиждане с една тиха героиня.  

Поклон пред паметта на Ценка Досева и съболезнования към нейните наследник и щерка, внуци и правнуци.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР