От 6 септември насам неправителствени организации сигнализират за масово измиране

...
От 6 септември насам неправителствени организации сигнализират за масово измиране
Коментари Харесай

Риба край Перник умира заради топла вода и прекалени грижи, според басейновата дирекция

От 6 септември насам неправителствени организации алармират за всеобщо измиране на риба в язовир " Лобуш ( " Печилина " ) край Перник. Директорът на виновната Басейнова дирекция " Западен Беломорски регион " изяснява гибелта на рибите с естествени аргументи - понижаване на кислорода заради презарибяване и високи температури на водата.

Експерти от Българската академия на науките и природозащитници от Централна рибно-опазваща организация и Риболовен клуб " Балканка " обаче настояват, че рибата е отровена. През последната година и двете организации, работещи по почистването и мониторинга на водните басейни в региона, стават очевидци на голям брой замърсявания на река Струма при вливането ѝ в " Пчелина ".

Пример за замърсяванията можете да видите тук. През последните 5 месеца природозащитните организации подават сигнали до Басейновата дирекция и Регионалната ревизия по околна среда и води РИОСВ-Перник.

За " Дневник " Димитър Куманов от Риболовен клуб описа, че формалните отговори на сигналите до момента са били за установени нарушавания с " незнаен причинител ". За него неналичието на резултати при инспекциите е нелогична, тъй като даже постройката на РИОСВ-Перник се намира пред реката и " просто могат да проследят нагоре по течението от кое място потегля замърсяването. "

Едва след свидетелствата за всеобщо измиране на рибата в язовира през последните две седмици и проявения интерес от медиите, институциите са изказали публични мнения. Според Областния шеф на Перник Ирена Николова, представена от БиТиВи, е открито замърсяване с миещи препарати.

Според изказване в прес-конференция на шефа на Басейнова дирекция " Западен Беломорски регион ", виновното за водоемите районно звено, рибите умират заради високите температури и неналичието на О2, която се дължи и на огромния им брой, доближат заради " презарибяване ". Проблем няма и съгласно Пламен Ангелов, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник, който декларира пред Българска национална телевизия, че реката е чиста, контролът е задоволителен и " в центъра на Перник в Струма можеш да ловиш мряна. "

Биологът-експертът по рибите на Българската академия на науките доктор Тихомир Стефанов, обаче, декларира за уеб страницата " Актуално ", че такива пояснения за всеобщата гибел на рибите не са реалистични. Според него, точно замърсяването, което е траяло дълъг интервал от време, е причина за мъртвата риба в бент. " Пчелина ". Нито високите температури, естествени за сезона, нито презарибяване, което се саморегулира във водоема, могат да бъдат посочени като причина за всеобщото измиране.

Димитър Куманов от Риболовен клуб " Балканка " описа за " Дневник ", че институциите даже не са събрали проби от мъртвите риби, с цел да открият повода. Към момента телата са към момента по крайбрежията на Струма и могат даже да доведат до разпространение на отравянето и до нови болести.

Куманов добави, че доброволците от Централната рибно-опазваща организация от години работят с акции по разчистване и зарибяване на язовира и е освен безконтролно, само че е аморално приносът им за опазването на язовир " Пчелина " да се интерпретира като проблем за природата.

Самата Централната рибно-опазваща организация също декларира във Facebook, че е възмутена, че доброволният труд на нейните 500 доброволеца, натрапен поради неналичието на надзор от институциите над бракониерството и замърсяването в региона бива упрекнат като причина за отравянето на възобновените от тях риби във водоема.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (139)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР