От 6 до 10 май български лекари ще бъдат обучавани

...
От 6 до 10 май български лекари ще бъдат обучавани
Коментари Харесай

Български лекари заминават за Виена да се обучават за трансплантации

От 6 до 10 май български лекари ще бъдат обучавани в клиничното поделение по " Гръдна хирургия " към Медицинския университет във Виена за осъществяване на белодробни трансплантации и посттрансплантационно наблюдаване на пациенти.

Това е първото образование, което е контрактувано с подписаното в края на януари 2019 година съглашение за подготовка и образование на медицински фрагменти сред България и Австрия по линия на Евротрансплант.

Към момента в страната ни не са осъществявани белодробни трансплантации и липсват експерти и особено образование за тяхното реализиране.

Българският екип се състои от четирима експерти от ВМА и УМБАЛ " Св. Екатерина " - кардиохирург, анестезиолог-реаниматор, пулмолог и бронхолог. Те ще вземат участие във всички действия на болничното заведение, свързани с трансплантация и посттрансплантационно наблюдаване. Целта на образованието е медиците да усвоят нужните на практика умения за осъществяването на белодробна трансплантация, както и за обгрижването на пациентите в постоперативния интервал.

В рамките на съглашението са контрактувани и две дълготрайни шестмесечни образования на два български екипа. Придобиването на характерни умения е наложителна причина за провеждането на действия по белодробна трансплантация в България. Договорено е също по този начин екип трансплантолози от клиниката във Виена да окаже нужното експертно подпомагане при провеждането на първите трансплантации на бял дроб у нас.

Очаква се през 2021 година да бъде осъществена първата белодробна трансплантация у нас. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР