От 6.00 ч. на 17 февруари всички граждани, които пристигат

...
От 6.00 ч. на 17 февруари всички граждани, които пристигат
Коментари Харесай

Словакия въвежда карантина за всички пристигащи в страната

От 6.00 ч. на 17 февруари всички жители, които идват в Словакия, без значение от коя страна идват, би трябвало да останат в 14-дневна карантина в домашна среда или в особено държавно заведение, оповестиха от българското Министерство на външните работи. Най-рано на осмия ден от влизането ще могат да си създадат PCR тест и в случай че резултатът е негативен, карантината ще завърши.

 Европа изпадна в безпорядък след ненадейно затваряне на граници Виж още

По информация на посолството ни в Братислава всички жители, които влизат в Словакия, са длъжни също по този начин да се записват. При влизане по суша - на адрес - най-късно при самото идване на територията на Словашката република; при влизане по въздух би трябвало да се попълни електронен формуляр тук:

Списъкът с по-малко рисковите страни и опцията за прекосяване на границата с изработен до 72 часа преди идването PCR тест отпадат.

Гражданите, които през последните 14 дни са посещавали страните от Европейски Съюз, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Англия са длъжни да останат в карантина, допълват от Министерство на външните работи. Най-рано на 8-ия ден от изолацията те могат да си създадат PCR тест, като при положение на негативен резултат, изолацията завършва. Ако не си създадат теста и изолацията премине без признаци, след 14 дни карантината завършва.

Посетилите страни, разнообразни от посочените, през последните 14 дни, са длъжни да се изолират. Карантината им не може да завърши без PCR тест. Тестът може да бъде изработен най-рано на 8-ия ден от изолацията.

Деца под 10-годишна възраст би трябвало да бъдат тествани, единствено в случай че лекуващият доктор реши. Тяхната изолираност завършва по едно и също време с тази на останалите членове на общото домакинство, показват от външното ни ведомство.

Всеки е задължен да осведоми своя доктор, че е под карантина. Ако в Словакия жителят няма собствен лекуващ доктор, би трябвало да осведоми съответния регионален доктор.

Изключения от карантината се отнасят за: служащи в прилежащи страни, студенти, болногледачи, обработващи земя в прилежаща страна, заетите в културния бранш, в средствата за всеобща информация и други подобни; чиновниците от дипломатическите представителства и интернационалните организации, които се употребяват с дипломатически имунитет; изключение се прави и за избран кръг спортисти, които се намират в подготвителен развой или вземат участие в професионални надпревари и имат позволение от Министерството на образованието, младежта и спорта на Словашката република.

Всички тези групи са длъжни при всяко влизане в Словакия да показват негативен резултат от антиген или PCR тест, не по-стар от 7 дни (досега 14 дни).

Причината за стягането на ограничаващите ограничения са появилите се разновидности на новия вирус SARS-CoV-2, които водят до утежняване на епидемиологичната обстановка. Целта е ограничение на броя на заболелите, хоспитализациите и смъртните случаи. Възможно е при инспекциите на попълнените формуляри на граничните пунктове да се стигне до формиране на опашки.

При потребност, българските жители могат да се свържат с посолството на България в Братислава, в работно време - на (+421 2) 544-15-308, (+421 2) 544-359-71, а в извънработно време - на (+421) 911-284-229.14.02.2021 година, се показва още в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР