От 58 хил. на 43 хил. са намалели приетите студенти

...
От 58 хил. на 43 хил. са намалели приетите студенти
Коментари Харесай

Вълчев призна: Има все по-малко студенти, ще има недостиг на кадри във всички сектори

От 58 хиляди на 43 хиляди са намалели признатите студенти за последните 4 години , като най-голямото понижение е с близо 60% в областта на юридическите науки.
Това призна министърът на образованието Красимир Вълчев на петъчния парламентарен надзор в Народното събрание.
Имаме демографско понижаване на претендент студентите. В идващите 10 година ще имаме дефицит по всички професионални браншове, предвижда Вълчев.
От 400 на 2000 бройки са увеличени в последните няколко години студентите от историческите ни диаспори, за които България осигурява банкет в български университети.
Запълват се към 1100 бройки. Близо 3 пъти е увеличена стипендията за този вид студенти от историческите ни диаспори от Албания, Молдова и доктор. страни.
Предвижда се те да не заплащат академични такси, сподели Красимир Вълчев и добави, че са планувани осведомителни акции в тези райони, където живеят етнически българчета, както и в близо 300 неделни учебни заведения в чужбина.
Вълчев означи, че за центрове за специфична просветителна поддръжка в МОН не са постъпвали сигнали.
" При съответни сигнали поемам ангажимент за инспекция ", безапелационен беше просветителният министър В момента в този вид центрове са 42, като 8 са общински, а към 24 от тях има общежития.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР