От 5-годишен се състезавам на различни съревнования по математика. Но

...
От 5-годишен се състезавам на различни съревнования по математика. Но
Коментари Харесай

Медалистът Дамян Накев: Състезавам се от 5-годишен

От 5-годишен се състезавам на разнообразни надпревари по математика. Но най-големият ми триумф е в този момент - златния орден от Световната математическа олимпиада в Куала Лумпур. 

Това описа през днешния ден осмокласникът, с който Варна се гордее, Дамян Накев на среща с кмета на града Благомир Коцев. Градоначалникът му връчи монета, имитация на най-старото злато, съобщи кореспондент на Moreto.net.
Тийнеджърът споделя, че към този момент е минал квалификациите и следващата година ще се яви на същото съревнование, където още веднъж счита да пожъне триумф.

Майката Дамян Теодора Узунова споделя, че математиката го влече от дребен.
“Дамян от дребен го влече. Занимава се самичък и много поредно върви по пътя, който самичък си избра “, споделя гордият родител. Описва детето си като мъдро, непретенциозно и положително, на което нищо тийнейджърско не му е непознато.

За желанието на Дамян да остане в България, откакто приключи гимназия, майка му споделя, че го поучава да следва пътя си и в никакъв случай да не се отхвърля. Ако пред него има компликация, да вложи повече от това, което е вложил досега и да откри решение. Да стои зад това, което желае да направи и да не се отхвърля.

По специалност майката е строителен инженер, само че сега се е отдала напълно на развъждането на трите си децата. Братчето, което е на пет, също демонстрира интерес към цифрите. Казва, че също желае толкоз медали.

По Коледа фамилията не украсява елхата си с коледни играчки, а с медали, споделя майката. Не знаят тъкмо какъв е броят им, само че златните са над 20.

На влиятелното съревнование Дамян съумява да открие ново решение на една от дилемите, което никой от останалите над 300 състезатели не предлага.

Осмокласникът споделя, че едва му място измежду останалите предмети в учебно заведение са философия и биология. Дамян върви на две школи по математика и една по физика. Отделно независимо взема решение задания. Заниманията са му по два часа през седмицата и по четири през почивните дни. Самият той постоянно събира съучениците си да вземат решение дружно задания, споделя една от учителките му в МГ Павлина Парушева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР