От 5 до 20 октомври София ще празнува по-добрата литература

...
От 5 до 20 октомври София ще празнува по-добрата литература
Коментари Харесай

София празнува по-доброто кино и най-смелите превъплъщения на големия екран

От 5 до 20 октомври София ще чества по-добрата литература и нейните най-смели и печеливши превъплъщения на огромния екран. От през днешния ден всички билети са в продажба! На уебстраницата на фестивала www.cinelibri.com можете да наблюдавате цялостната стратегия по дни и кинозали – чакат ви 15 дни с 55 кино лентата, 15 госта, 23 специфични събития и галавечери, 3 театрални представления, 2 огромни церемонии в зала 1 на НДК! Ярко завръщане в селенията на огромното кино вършат режисьорите Роман Полански („ Офицер и шпионин”), Беноа Жако („ Казанова, последна любов”) и Павел Лунгин („ Исав”).

Ще се насладим на екранизации по текстове на Робърт Музил, Станислав Лем, Робърт Харис, Харуки Мураками, Давид Фоенкинос, Ясмина Кадра и доста други. Герои в част от филмите са величави фигури от разнообразни столетия и области на изкуството: Вирджиния Улф, Леонардо да Винчи, Никос Казандзакис, Уилям Шекспир, Едмон Ростан, Мишел Уелбек, Карл Лагерфелд, Стиг Ларшон, Дж. Р. Р. Толкин, Пиер Луис... Някои от филмите ще бъдат излъчени в България незабавно откакто бяха отличени в Кан, Венеция, Торонто и на други влиятелни международни кинофоруми! Почитателите на Жулиет Бинош, Кейт Бланшет, Никол Кидман, Харви Кайтел, Бен Кингсли, Тим Рот и Клайв Оуен могат да бъдат спокойни. Тази есен CineLibri прави бездънен поклон към режисьора визионер Стенли Кубрик и музикалната легенда Дейвд Боуи и отбелязва 250 години откогато Александър декор Хумболт мери света.

 кино Cinelibri

Гвоздеят в конкурсната стратегия е копродукцията на Италия, Белгия и Франция „ 5 е съвършеното число ”. Естетски, подигравателен и извънредно занимателен престъпен трилър, акомодация по паметния комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на актуалното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино. С боязън се чака и екранизацията по романа на Роберт Зееталер „ Продавачът на вестници и цигари ”, която също ще се състезава за премия „ Синелибри”. Това е нежна, сърцераздирателна история за един млад мъж и неговото другарство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. В облика на Фройд се превъплъщава Бруно Ганц – това е една от последните му титанични функции.

Единственото българско заглавие в конкурсната стратегия е „ Снимка с Юки ” на режисьора Лъчезар Аврамов. По думите на рецензията, този филм, основан по претекстове от роман в сборника „ На изток от запада” от Мирослав Пенков, е стилна космополитна драма за непрекъснатото бягство на модерния човек от отговорностите и въпросите за смисъла. Премиерата на кино лентата в границите на CineLibri ще се състои на 8 октомври от 20:30 ч. в кино „ Одеон” в наличието на екипа!

 кино Cinelibri

Извън състезанието програмата е проведена в няколко модула: На живо от Космоса, Галавечери на културите, Звездна селекция, Документални филми, Театър по книга, Късометражно кино. Включени са и три от най-сполучливите български акомодации по литературни творби от последните години.

„ Не се надявам на нищо, не се опасявам от нищо, аз съм свободен.” Това е Никос Казандзакис ! Зрителите ще го разпознаят в едноименния филм на режисьора Янис Смарагдис, основан по претекстове от автобиографичния разказ „ Рапорт пред Ел Греко”. В знак на почитание към вярната аудитория на фестивала, която обгръща фенове от няколко генерации, ще бъдат показани внушителни продукции като „ Всичко е истина ” на Кенет Брана, който ни връща към последните дни на великия драматург и стихотворец Уилям Шекспир. В модула „ На живо от Космоса” е включен и филм, който вади от анонимност „ бащата” на Сирано дьо Бержерак – Едмон Ростан. Премиерата на тази героична комедия, основана през 1897 година, реализира същински успех във Франция и е последвана от 1000 представления.

 кино Cinelibri

Истинската история на бандата на Кели ” е част от звездната селекция тази година и идва у нас непосредствено от фестивала в Торонто! Филмът по романа на двукратния притежател на „ Букър” Питър Кери е класическа приказка за въстаник с идея - един същински, само че и малко непохватен Робин Худ, претворена на екран от Шон Грант, освен това с умопомрачителен кастинг в лицето на Ръсел Кроу, Никълъс Холт, Джордж Маккей, Чарли Хънъм. Друг акцент в този модул е „ Песента на имената ” - хипнотична история за другарството, вярата, измяната и изкуплението, подписана от режисьора на „ Червената цигулка” Франсоа Жирар и сценариста на „ Вечният градинар” Джефри Кейн. Част от звездната кино селекция е и новият филм на Ричард Линклейтър „ Къде си, Бернадет?” с безупречната Кейт Бланшет. Микс от трагикомедия и тайнственост, този сюжет ще прикове вниманието ви до самия край, който е безусловно непредвидим. Бланшет влиза в облика на асоциалната Бернадет Фокс, другояче надарена архитектка, страдаща от агорафобия. Историята следва непредвидени обрати, а Бланшет прави следващата си забележителна роля.

Документалните филми, включени в програмата на фестивала, са извънредно мощни и заслужават внимание поради острата си обществена проблематика. Става дума на първо място за кино лентата „ Мъжът, който си играеше с огъня ”, отдаден на непримиримия проверяващ публицист и публицист Стиг Ларшон, създател на паметната трилогия „ Милениум”. Зрителите не трябва да пропущат и разтърсващия филм „ Чернобилска молитва ” по книгата на Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова премия за литература през 2015 година.

Билетите за всички прожекции и съпътстващи срещи са към този момент в продажба в съответните киносалони и арт - пространства! Можете да закупите билети и онлайн на формалната страница на фестивала: www . cinelibri . com .

CineLibri 2019 се организира с поддръжката на Столична стратегия „ Култура”, Национален фонд „ Култура”, Национален кино център, фонд „ Култура” на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година Всички сътрудници и съидейници са оповестени на формалната страница www.cinelibri.com

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР