От 5 до 15% по-високи такси за кандидатстване и обучение

...
От 5 до 15% по-високи такси за кандидатстване и обучение
Коментари Харесай

Къде таксата за студентите скача най-много?

От 5 до 15% по-високи такси за кандидатстване и образование ще заплащат студентите в 16 държавни висши учебни заведения през новата академичната година.

Решението е на Министерския съвет.

Увеличението е препоръчано от управленията на университетите и е главно за специалностите от посоки: „ Педагогически науки”, „ Социални, икономически и правни науки” и „ Изкуства”. Примери за най-осезаемо повишаване са компетентност „ Педагогика” в постоянна бакалавърска степен в университета „ Асен Златаров” в Бургас, където таксата скача от 600 на 800 лв., предава

В Югозападния университет пък „ Педагогика на обучението” по обособени предмети към този момент ще се учи против 1 020 лв., вместо 750, както беше досега. Кандидат-студентите в държавните висши учебни заведения заплащат приблизително 50 лв. за изпит, а един учебен срок коства към 1 150 лв..

„ Всяко едно нарастване ще бъде в порядъка сред 50 и 100 лв. на учебен срок. Почти във всяко едно висше учебно заведение ще има такова. Това се постанова поради няколко аргументи. Една от тях е инфлацията - виждате какво се случва. Втората причина е че дотацията за висшето обучение не се е променяла от 10 години. И това също се отразява”, изясни ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки Даниел Парушев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР