От 40 минути до 8 часа на ден асистентска грижа

...
От 40 минути до 8 часа на ден асистентска грижа
Коментари Харесай

До 8 часа на ден асистентска грижа ще осигурява държавата на хора с увреждания

От 40 минути до 8 часа дневно асистентска грижа ще обезпечава страната на деца и пълнолетни хора с увреждания посредством законите за персоналната помощ и за хората с увреждания. Таванът на нужните часове ще се дефинира от степента на взаимозависимост или на усложнение на съответния човек, записана в неговата самостоятелна оценка на потребностите.

Това планува методиката за осъществяване на тази самостоятелна оценка, оповестена за публично разискване.

Оценката ще включва и самокритика от страна на индивида с увреждане, а съгласно декларираните в самооценката потребности хората ще имат достъп до разнообразни типове финансова поддръжка. Личната помощ посредством помощник ще бъде налична единствено за децата с трайни увреждания и за пълнолетните хора с 90 и повече % на увреждането и право на непозната помощ. Прилагането на самостоятелната оценка стартира от 1 април.

Оценката на потребностите ще се прави по модела на Световната здравна организация, който най-общо включва физическата, интелектуалната и психическата валидност на индивида, опцията му да прави дейности по отношение на околния свят и желанието му да прави такива дейности.

Индивидуалната оценка ще се приготвя от обществените дирекции, а задачата й ще бъде приемането на подробна информация за потребностите на индивида от поддръжка и за това по какъв начин взе участие в публичния живот. Оценката ще включва три съставния елемент - информация за индивида, попълнена от самия него, констатации на обществения служащ, който води неговия случай, и изводи от какво има потребност този човек, в това число финансова помощ, обществени услуги, ориентиране към обучение и претовареност.

Когато даден човек съобщи в самооценката си, че има потребност от здравно произведение или от рехабилитация, това ще е базата, на която дружно с нужните документи и съблюдаване на условия, ще се отпуска финансова помощ.

Колкото до персоналната помощ посредством помощник, тя ще бъде ориентирана към децата с 50 и повече % на увреждането и право на непозната помощ, децата с 90 и повече % на увреждането и без право на непозната помощ, както и към пълнолетни с 90 и повече % и с право на непозната помощ.

По какъв брой часа дневно асистентът ще оказва помощ на съответния човек, ще се дефинира от степента на взаимозависимост на индивида, която варира от първата умерена степен до четвъртата тотална степен. Броят на часовете ще се пресмята по формула, само че оптималният брой не може да надвишава 40 минути дневно за хората от първата степен и 8 часа дневно - за най-зависимите лица с увреждания.

Това лимитиране на часовете ще продължи най-малко до края на 2020 година, а по-късно политиката по отношение на хората с увреждания ще се поеме от новата Държавна организация за хората с увреждания.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР