От 4 юни Австрия отмени всички свързани с коронавируса ограничителни

...
От 4 юни Австрия отмени всички свързани с коронавируса ограничителни
Коментари Харесай

Австрийските фирми са сред водещите чуждестранни инвеститори в България

От 4 юни Австрия анулира всички свързани с ковид ограничаващи ограничения по границите си, в това число карантината за новопристигащи хора от всички прилежащи страни, с изключение на Италия. Премахват се граничните и здравни инспекции във връзка с седем гранични страни - Германия, Лихтенщайн, Швейцария, Словакия, Словения, Чехия и Унгария. Така Австрия се връща към ситуацията преди епидемията от ковид във връзка с тези страни.

Това е доста добра вест за българския бизнес.

Тъй като Австрия е индустриална страна с дребен вътрешен пазар, експортната стопанска система е изключително значима. Експортната квота за 2018 година (износът на артикули и услуги като % от БВП) е 54.2 на 100. Близостта на Австрия до страните от Централна и Източна Европа е основен фактор за възходящото значение на търговията и икономическите връзки с тези страни. Делът на австрийския експорт в този район през 2018 година доближи 18.9 %.

Австрия е един от обичайните и значими търговски и стопански сътрудници на България. През 2011 година стокообменът сред двете страни мина границата от един милиард евро и продължава да пораства, подсилен от увеличаващите се експорт и импорт. През предходната година търговията е на рекордната стойност от 1.39 милиарда евро, като е с 5.9% над изтъргуваните артикули през 2018-а. За страдание, търговскто салдо е негативно за България.

Австрия заема водещи позиции по вложения в пет страни от района на Югоизточна Европа (Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Румъния и България).

Към края на предходната година директните задгранични вложения от Австрия у нас възлизат на 4.127 милиарда евро, с което страната се подрежда на второ място (след Холандия) по мярка на вложенията в България.

По Закона за поощряване на вложенията са сертифицирани 7 плана с австрийско присъединяване: "Петромакс Рифайнъри България ", гр. Силистра, "Кнауф " ЕООД, гр. София с два завода за гипсови мазилки и произвеждане на гипсови плоскости, "Пайплайф " България ЕООД, Пловдив и "Сентилион " ООД, София, "Амер Спортс БГ " ЕООД, Чепеларе (Amer Sports, Австрия, Финландия) и Voestalpine VAE в София.

Австрийските компании са измежду водещите в класацията на 100-те най-големи задгранични вложители в България. Проектите им са съсредоточени в съвсем всички браншове: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката индустрии. Близо 10% от най-големите задгранични вложители в България са австрийски компании.

Австрийската компания EVN бе отличена с премията вложител на годината за 2011 година в категорията Инвестиции в нововъведения за Проекта нова когенерационна централа на площадката на съществуващата Топлоелектрическа централа "Пловдив Север ".

Приоритет на австрийската енергийна политика е сигурността на енергийните доставки, диверсификация на енергийните източници и трасета. Австрия се стреми да заздрави ролята си на централно- и западноевропейски хъб за съветските газопроводи. Приоритетен за нея е планът "Северен поток-2 " /австрийският тръст OMV е подписал акционерно съглашение с "Газпром " за присъединяване в построяването му/, само че Австрия поддържа също по този начин продължението към Европа на съветския газопровод "Турски поток ".

Той ще премине през България като "Балкански поток " и през Сърбия, Унгария и Словакия ще стигне до хъба в Австрия.

През предходната година 151 160 туристи от Австрия са посетили България, се отбелязва нарастване от 12.1 на 100. За същия интервал 233 622 българи пък са гостували в тази страна, което съставлява растеж от 5.4% и осмо място като туристическа дестинация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР