От 4 май т. г. досега през електронната услуга „Изчисляване

...
От 4 май т. г. досега през електронната услуга „Изчисляване
Коментари Харесай

Близо 19 000 души изчислиха прогнозния размер на пенсията си по електронен път

От 4 май т. година до момента през електронната услуга „ Изчисляване на планирана пенсия “ на интернет страницата на Национален осигурителен институт са направени информации с Персонален идентификационен код за 18 841 лица, оповестяват от Националния застрахователен институт.

Електронният калкулатор бе обновен след влизането в действие на измененията в методиката за пресмятане на самостоятелния коефициент. Бъдещите пенсионери би трябвало да създадат избора си дали коефициентът да бъде изчислен по реда на нормативната уредба, използвана за трудови пенсии с начална дата до 31 декември 2018 година (т.нар. „ остаряла методика “ – с избор на 3 удобни години преди 1997 г.) или според наредбите, използвани за пенсии с начална дата след 31 декември 2018 година („ нова методика “), Услугата е в помощ за ориентацията по кой от двата вероятни метода за пресмятане ще се получава по-висока пенсия.

Като част от популяризирането на измененията в нормативната уредба през май т.г. Национален осигурителен институт провежда и осведомителна акция за жителите на по-малките и по-отдалечените обитаеми места в цялата страна. Общо 1561 бъдещи пенсионери са се съветвали по отношение на разновидностите за пресмятане на самостоятелния коефициент на бъдещата им пенсия. От тях 881 са задали своите въпроси по тематиката в непрекъснатите приемни и изнесени работни места на института, а със особено основаните мобилни екипи са се срещнали 660.

По време на срещите с специалистите от мобилните групи над 1200 лица са потърсили съвещания и по други пенсионни въпроси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР