От 4 май Белгия пристъпва към постепенна отмяна на ограниченията,

...
От 4 май Белгия пристъпва към постепенна отмяна на ограниченията,
Коментари Харесай

Белгия започва плавната отмяна на карантината от 4 май

От 4 май Белгия пристъпва към постепенна анулация на рестриктивните мерки, наложени за секване на епидемията от COVID-19 . След съвещание на Съвета по национална сигурност, траяло осем часа, нощес управляващите оповестиха, че към този момент се постанова запазването на строгите ограничения за учебните заведения, заведенията за хранене и фризьорските салони, оповестява Българска телеграфна агенция.

След две седмици се планува още веднъж да отворят магазините за текстил и шивашки принадлежности, с цел да могат хората да си обезпечат средства за разработване на маски. Носенето на маски става наложително в публичния превоз и целесъобразно на публични места. Властите прецизираха, че не е належащо маските да бъдат фабрично произвеждане.

Предвижда се последователно възобновяване на нормалната активност в здравните заведения. Лекари оповестяват, че доста от отсрочените процедури, да вземем за пример проучвания за рак, към този момент стават незабавни и в допълнение отсрочване може да увеличи съпътстващите жертви на епидемията.

Ще бъде позволено събирането на другари навън, стига да се съблюдава безвредно разстояние . От началото на карантината в страната не бе позволено събирането на хора, които не живеят под един покрив.

От 11 май ще бъде позволено да отворят всички останали търговски обекти, само че не и заведенията за хранене и кафенетата, нито фризьорските салони . В магазините ще бъдат прилагани ограниченията за допускане на стеснен брой купувачи по едно и също време и за съблюдаване на разстояние посред им.

След 18 май е допустимо да се възстановят услугите, при които се планува непосредствен контакт . Ще се обмисли дали да бъде позволено отбелязването на фамилни празници в домашни условия, както и да бъде разрешено на повече от 10 души да вземат участие в сватби или погребения. Възможно е да бъде позволено пътуването на по-дълги дистанции в страната.

Предвижда се в учебно заведение да се върнат единствено тези младежи, които са пред довеждане докрай на междинното обучение. Останалите няма да се върнат в клас до септември.

От 8 юни е допустимо да бъде позволено да отворят заведенията за хранене, а за по-късна дата облекчението може да се приложи и за кафенетата и питейните заведения. Дотогава се чака решение за летните почивки, само че до 31 август ще остане в действие анулацията на всеобщи събития като концерти и фестивали.

До през днешния ден жертвите на COVID-19 в Белгия са близо 7000, като дневният брой на новите случаи трайно понижава. Властите предизвестиха, че облекчаването на ограниченията може да бъде обратимо, в случай че данните за заболеваемостта се влошат.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР