„От 4 години в МБАЛ - Мездра цъка биологична бомба!“.

...
„От 4 години в МБАЛ - Мездра цъка биологична бомба!“.
Коментари Харесай

Иван Аспарухов: От 4 години в МБАЛ-Мездра цъка биологична бомба

„ От 4 години в МБАЛ - Мездра цъка биологична бомба! “. За това предизвести на конференция кметът на община Мездра Иван Аспарухов в качеството си на ръководител на Общинския действен щаб за битка с ковид. Този притеснителен извод е подбуден от осъществената от градоначалника инспекция, взаимно с представители на лечебното заведение и на Районната прокуратура, по какъв начин се съхраняват болничните боклуци в мездренската болница, при която са установени редица нарушавания на Наредба №1 от 9 февруари 2015 година за условията към дейностите по събиране и отнасяне на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения. Предвид сериозните съмнения за липса на надзор върху тези действия, Аспарухов е подал сигнал в Районната прокуратура да извърши инспекция за интервала от 2015 година до сегашния миг.
Смесване на рискови и неопасни отпадъци; помещение, несъмнено за запазване на рискови боклуци, което не дава отговор на нормативните условия и което се намира на метри от градския парк и от жилищни сгради; достъп до това помещение на непостоянен брои лица от болничното заведение, липса на ежедневна стерилизация и хигиенизиране на помещението; съществуваща действителна опция за навлизане в него на гризачи и на други вредители - тези са единствено част от нарушаванията, установени при осъществената по самодейност на Аспарухов инспекция.
„ Колко самоуверен и нахален би трябвало да бъде един човек, с цел да остави 4 години в болничното заведение да цъка екологична бомба?, попита риторично Аспарухов някогашния кмет на общината Генади Събков (2015-2019 г.). И да се ръководи по този метод от шеф (б. а. доктор Илиана Михайлова), който той е назначил и е сключил контракт с него? Колко би трябвало да бъде самоуверен и безконтролен, с цел да прикрива този проблем?
Питам Генади Събков: Той стъпвал ли е в болничното заведение и виждал ли е това нещо през тези 4 години, откогато е в действие въпросната разпоредба? Питам доктор Михайлова: Тя уведомила ли е своя шеф - кмета на общината, и принципала на болничното заведение - Общинския съвет, за тези проблеми? Има ли едно писмо, в което да споделят: „ Имаме проблем! “?
Знам, че това може да навреди на болничното заведение, сподели в умозаключение Аспарухов. Но знам, че това ще докара и до ускорение на процеса по решаването на този проблем. “
„ Виждайки казуса, който се дискутира, съобщи от своя страна доктор Петьо Вълчев, вр. и. д. шеф на „ МБАЛ - Мездра “ ЕООД, внесох искане за отдаване чартърен посредством осъществяване на обществен търг и подписване на контракт за наем на едноетажна солидна постройка - неподвижен общински парцел.
С една-единствена цел: това нещо, което открих, наследено от предходното управление на болничното заведение, в лицето на някогашния шеф и сегашен общински консултант (б. а. доктор Михайлова), да бъде заличено и да бъде усъвършенствано. Това, което мислехме да създадем, изрично е в интерес на първо време на болничното заведение, изрично е в полза на популацията, което живее и работи в гр. Мездра. “
„ В изискванията на коронавирусна пандемия, ние сме изрично срещу да се употребява интернет пространството за манипулиране на нашите съграждани, тази позиция изрази ръководителят на Общинския съвет Яна Нинова по отношение на обвинявания, отправени в обществените мрежи от някогашния кмет на общината Генади Събков. Смятам, че в този миг да се играе със страховете на хората е извънредно аморално.
Години наред болничното заведение е залог на политически интриги в община Мездра. Включително напускането на някогашния й шеф (б. а. доктор Михайлова) в един извънредно сложен миг за лечебното заведение - и финансово, и преди подписване на рамковия контракт със Здравната каса, и сега, когато имаше действителна заплаха да бъдат закрити отделения заради всеобщо овакантяване на лекари.
Искам да подчертая още един път доста дебело: в общинската болница и в парцел - общинска благосъстоятелност, няма да се изгаря безусловно нищо! “, сподели в умозаключение Нинова. Тук развой на горене няма да има! “
Относно капиталовото предложение на „ Ресайкъл Груп “ ООД - София за създаване на нова площадка за действия по краткотрайно предпазване и отнасяне на болнични боклуци на територията на МБАЛ - Мездра, което е постъпило в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Враца и за което екоинспекцията е уведомила Община Мездра, а тя по надлежния ред - Общинския съвет (ОбС), експертно мнение даде доктор Ивайло Тодоров, ръководител на Постоянната комисия по опазване на здравето и обществена политика към Общински съвет.
„ В това капиталово предложение е разказано какъв е софтуерният развой, съобщи доктор Тодоров. И в този софтуерен развой на никое място няма изгаряне. Там става въпрос за автоклавиране на болнични боклуци под температура от 140 градуса и 5 бара налягане, при което се унищожават всички микроби, вируси и т. н. Това е развой, който е открит от Световната здравна организация (СЗО) и е наложителен за всички, в това число и за нашата страна.
И това е развой, който генерира като краен артикул отпадни води, които са безвредни, генерира на изхода на инсталацията един безусловно безопасен, неопасен битов боклук. Няма горене, няма обособяване на рискови, нездравословни излъчвания като газове, течности или твърди тела.
За разлика от това, което е сега, това, което ни се предлага да бъде построено, ще усъвършенства метода на култивиране на болничните боклуци. “
Представителят на „ Ресайкъл Груп “ ООД Даниел Бачорски също подсигурява, че софтуерният развой е безусловно безвреден.
„ Става дума за обезопасяване на болнични боклуци посредством дезинфекция, съобщи Бачорски. Подчертавам: на никое място в него няма тежка химия, работи се с вода, висока температура и огромно налягане. На изхода, след цикъла, който е утвърден от СЗО, излиза елементарен битов боклук.
Никъде няма горене, на никое място няма обособяване на газове, на никое място няма обособяване на нездравословни излъчвания. Говорим за дезинфекция, при която се убиват вирусите и бактериите. Ние не горим, ние обезопасяваме, ние обезвреждаме. Да се приказва по какъв начин ще горим органи, кучета, котки и т. н - това са политически игри, които нас, като бизнес хора, не ни устройват.
Никъде, наблягам, на територията на площадката, която имаме намерение да изградим, няма да се обработват, горят органи - на никое място. Нито живи, нито мъртви, нито каквито и да било. Това са безспорни нелепости!
И ви споделям: процесът е безусловно безвреден! “
В началото на идната седмица кметът на общината ще подпише контракт с новия шеф на „ МБАЛ - Мездра “ ЕООД доктор Соня Съботинова. Първото нещо, което ще изиска от нея, е мнение по отношение на капиталовото предложение на столичната компания.
В законоустановения период Аспарухов също ще изрази своето мнение за построяването на нова площадка за краткотрайно предпазване и отнасяне на болнични боклуци на територията на МБАЛ - Мездра, за което обществеността и жителите ще бъдат известени в допълнение.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР