От 4 до 8 ноември 2019 г. Държавно предприятие „Радиоактивни

...
От 4 до 8 ноември 2019 г. Държавно предприятие „Радиоактивни
Коментари Харесай

ДП РАО беше домакин на семинар на МААЕ /снимки/

От 4 до 8 ноември 2019 година Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “ (ДП РАО) беше хазаин на семинар по план за техническо съдействие на Международната организация за нуклеарна сила (МААЕ) – Виена.
Събитието бе намерено от Владан Любенов – механически шеф на проявата, и от изпълнителния шеф на Директива за птиците РАО – Дилян Петров, който сподели: „ Убеден съм, че този семинар ще разиска в детайли всички професионални провокации, дефинирани в тематиката, и ще даде отговор на въпросите, които ще поставите по време на това събитие. Споделяйки вашия народен опит, вие ще увеличите вашите знания и дружно с практиките и стандартите на МААЕ в тази област ще се завърнете вкъщи с информация за най-хубавите достижения и задълбочено схващане на обсъжданата проблематика. “
Темата на четиригодишния районен план на МААЕ RER9150 е „ Подобряване на опциите за дейно осъществяване на огромни настоящо изпълнявани планове по извеждане от употреба и ръководство на боклуци посредством понижаване до най-малко на рисковете въз основа на евентуално съдействие и взаимни начинания “. Работният семинар в България, част от осъществяването на плана, провокира интереса на експерти от пет страни. В рамките на семинара те срещнаха участниците с националните си планове, свързани с тематиката. Основно място в деловата стратегия заеха презентациите на четирима висококвалифицирани лектори, поканени от МААЕ – Стивън Слейтър от Ядрен център „ Селафийлд “, Англия, Чарли Майе от Център за нуклеарни проучвания, Франция, Свен Боден от Център за проучване на нуклеарната сила, Белгия, и Борис Андрис от профилираната в нуклеарната област компания VUJE, Словакия. Към тях се причисли и Ивайло Христосков, учител от СУ „ Св. Климент Охридски “.
Участниците в семинара посетиха уреди на Директива за птиците РАО на площадка „ Козлодуй “. Те се срещнаха със статуса на построяването на Националното вместилище за ниско- и средноактивни РАО. Особен интерес измежду експертите провокира новата инфраструктура, построена в последните години в интерес на безвредното извеждане от употреба на спрените нуклеарни мощности в Козлодуй: Цех за понижаване на размерите и дезактивация на материали от извеждането от употреба, Съоръжение за плазмено изгаряне, Система за премерване и освобождение от надзор.
По време на финалната сесия на форума участниците показаха своето задоволство от споделените познания и опит, като подчертаха, че те ще са извънредно потребни в практиките по извеждане от употреба на нуклеарни уреди в техните страни.
Стивън Слейтър заключи успеваемостта от работата на специалистите и персоналните си усещания от семинара по този начин:
„ Доколкото експертните презентации бяха готови без значение, аз имам вяра, че те поддържаха тематиката и осигуриха добър баланс сред теоретичната разработка, от една страна, и от друга – внедряването в действителния живот и в практиките в нападателна радиологична среда, нещо, в което съгласно мен участниците и показаните страни надълбоко вникнаха и ще продължат да изследват по-подробно и отсега нататък.
Акцентът на семинара беше визитата в Козлодуй. Независимо от това, че участвах като преподавател, не преставам да изучавам и това не беше изключение. Бях изключително впечатлен от метода и силата, с които екипът в Козлодуй се оправя с най-големите провокации пред стратегиите за извеждане от употреба – „ какво вършим с отпадъците “. Внедряването на Цеха за понижаване на размерите и дезактивация на материали от извеждането обезпечава еластичност и благоприятни условия, а когато то е съчетано със Съоръжението за плазмено изгаряне, това е водещо достижение (по мое мнение). Въпреки че остават някои провокации, имам вяра, че екипът има както опцията, по този начин и способността да ги преодолее безвредно.
Разработването на приповърхностно вместилище за РАО е изключително впечатляващо. Хранилищата за такива боклуци са предизвикателство в целия свят в подтекста на извеждане от употреба на нуклеарни уреди, само че в Козлодуй Директива за птиците РАО взема решение казуса и чакам с неспокойствие да прочета или да посетя на място обекта, когато той бъде открит.
Организацията беше първокласна. Това постоянно се подценява, само че добре подредените условия за работа в действителност предоставиха опция за осъществяване на отличен семинар ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР