От 33 години Салман Рушди е ходеща мишена и живее

...
От 33 години Салман Рушди е ходеща мишена и живее
Коментари Харесай

Салман Рушди - писателят, който е преследван заради думите си

От 33 години Салман Рушди е ходеща цел и живее със страха да бъде погубен поради думите си. Писателят доста добре знае какво е възприятието да получаваш смъртни закани, хората да те ненавиждат и държавното управление да те принуди да се криеш. И всичко това единствено тъй като е написал книга.

Новината за нападението над Рушди беше шокираща, само че не и изненадваща. В петък той беше нападнат по време на лекция в Ню Йорк и по-късно откаран в болница, където и е с заплаха да изгуби едното си око. Заподозреният е арестуван, само че към момента никой не знае какви тъкмо са били претекстовете му. Предположения обаче не липсват.

За интервала на цялата си писателска кариера, траяла близо пет десетилетия, Рушди познава от близко смъртните закани. Той е роден в Бомбай (Мумбай) - два месеци преди оповестяването на независимостта на Индия от Англия. На 14-годишна възраст е изпратен в Англия, с цел да учи в град Ръгби, а по-късно получава почетна тапия по история в влиятелния King`s College в Кеймбридж.

След като получава английско поданство, Рушди се отхвърля от мюсюлманската си религия. Работи за малко като артист, а по-късно като рекламен текстописец, като в това време написа романи.

Първата му оповестена книга, озаглавена " Гримус ", не реализира огромен триумф, само че някои критици виждат в него създател със забележителен капацитет. Отнема му пет години, с цел да напише втората си книга - " Децата на среднощ ", която печели влиятелната премията " Букър " през 1981 година, и е продадена в половин милион екземпляра.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР