От 30 април до 10 май ще са отворени т.

...
От 30 април до 10 май ще са отворени т.
Коментари Харесай

Щабът пуска зелените коридори за всички ваксини по Великденските празници

От 30 април до 10 май ще са отворени така наречен зелени коридори, когато има свободен достъп до ваксини против COVID-19 за всеки искащ. Това разгласи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг след среща на имунизационния щаб.

По думите му районните здравни инспекции (РЗИ) в страната би трябвало да афишират " къде, кой зелен кулоар работи ". Според Кунчев за свободното имунизиране ще има от препаратите на " Пфайзер " / " БиоНТех ", " Модерна " (като категорично означи, че количествата са по-малко), както и на " Астра Зенека " /Оксфорд.

В празничния интервал се чака да бъде засилен ползата към имунизацията на " Астра Зенека ", тъй като тогава изтичат десетте седмици сред първа и втора доза на имунизираните при първите зелени коридори, когато искащите се редяха на опашка с часове. В случай че някой желае втората му доза да е от имунизацията на " Пфазйер ", би трябвало да изчака още две седмици.

На брифинга в ранния следобяд не стана известно дали ще би трябвало искащите за имунизиране (независимо с кой препарат или за коя доза) ще би трябвало да си запишат авансово часове във имунизационните пунктове в интервала 30 април - 10 май. Опитът до момента сочи, че практиката е разнородна. Конкретна информация би трябвало да се потърси след понеделник в определения имунизационен пункт.

" Ние горещо предлагаме човек да си направи втората имунизация там, където е направил първата. Но системата разрешава и може да се направи на друго място. Включително в този момент системата е модифицирана по този начин, че общопрактикуващите лекари може да създадат имунизация на лица, които не са здравно обезпечени, лица, които не са в неговия имунизационен лист или лица, които са получили първа ваксина някъде другаде ", съобщи Кунчев.

По всяка възможност от 30 април до 10 май няма да важат записаните през електронния указател часове за имунизация, се разбра от думите на ръководителя на имунизационния щаб проф. Красимир Гигов. В края на брифинга той сподели: " След 10 май ще може всеки записан в електронната платформа (да получи - бел. авт.) мечтаната от него ваксина, няма значение каква ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР