От 30 април до 10 май ще бъдат отворени зелени

...
От 30 април до 10 май ще бъдат отворени зелени
Коментари Харесай

Отварят за 10 дни зелените коридори за ваксинация

От 30 април до 10 май ще бъдат отворени зелени коридори за имунизация. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг след съвещание на Националния имунизационен щаб. 

" Всяко едно РЗИ ще разгласи в понеделник, а ние ще го обявим за цяла България, къде, в кой ден, кой зелен кулоар работи. Това не пречи на общопрактикуващите лекари в този интервал също да вършат имунизации, в случай че желаят. Но с оглед, че доста хора ще отсъстват, че е доста по-малко търсенето, считаме, че зелените коридори ще са тези, в които тогава ще вършат главно имунизациите. За зелените коридори ще има ваксини от всички типове, с които разполагаме - Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca за тези, на които им излиза втора игла или желаят да се ваксинират за първи път ", увери доцент Кунчев. 

Становището на Европейската организация по медикаментите за имунизацията на Janssen е, че изгодите са по-големи от възможните странични резултати. Това разгласи ръководителят на Националния имунизационен щаб проф. Красимир Гигов след съвещанието.

" Утре се чака мнението от още две европейски комисии и едвам по-късно и здравните управляващи у нас ще излязат с решение за използването ѝ. Винаги може да се чака при всяка ваксина някои странични резултати, въпросът е доколко и периодичност са, както и какви възрастови групи визира ", разясни той.

От 10 май жителите ще могат да избират каква ваксина да си слагат, осведоми още проф. Красимир Гигов.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР