От 3 до 5 април с посещението в България е

...
От 3 до 5 април с посещението в България е
Коментари Харесай

Делегацията от Славянския университет в Баку с посещение в България

От 3 до 5 април с визитата в България е била делегацията от Славянския университет в Баку, Азербайджан, отпред с ректора Анар Нагиев, задачата на което е развиването и укрепването на междууниверситетските връзки както в областта на проучването на български език в Азербайджан, по този начин и на азербайджански език в България, както и разширението на съдействието и с други български висши учебни заведения.

Посещението стартира от срещата с ректора на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков, на която господин Анар Нагиев посочи, че в Славянския университет в Баку български език се преподава от 1996 година и през днешния ден броят на студенти, учещи български език в два факултета, е над 60 души. Ректорът означи, че има и доста докторанти в региона на българския език, просвета и история. Г-н Анар Нагиев благодари на проф. А.Герджиков за поддръжката на Центъра за азербайджански език и просвета към Алма матер и акцентира, че има още благоприятни условия за развиване на взаимното съдействие. Проф. Герджиков се съгласи с предлагането за задълбочаване на връзките сред двете институции и акцентира, че би трябвало да бъде в посока на взаимни научноизследователски планове, студентска и преподавателска подвижност.

След срещата азербайджанската делегация посети изложбата за детски рисунки " Азербайджан през очите на българските деца ", проведена от Центъра за азербайджански език и просвета към Алма матер, който през 2023 година отбелязва 10-тата си годишнина. После са били извършени и работни срещи с декана на Факултета по типичен и нови филологии проф. Мадлен Данова, декана на Факултета по славянски филологии доцент Бойко Пенчев, шефа на Центъра за източни езици и култури проф. Иво Панов и началник катедра " Тюркология и алтаистика " проф. Ирина Саръиванова.

Също по този начин в Центъра за азербайджански език и просвета е бил открит ъгъл, отдаден на общонационалния водач на Азербайджан Гейдар Алиев. Директорът на центъра С.Шигаева-Митреска посочи, че тази година се отбелязва 100-годишнина от раждането на огромния водач на азербайджанския народ, който изиграва значима роля в развиването и основаването на актуалната Азербайджанска страна. Зам.-ректорът на Софийския университет проф. М.Стойчева акцентира значимостта на развиването на връзките сред страните освен в икономическата област, само че и в региона на образованието, както и означи ролята на Г.Алиев в полагането на основа на другарски българско-азербайджански връзки.

В словото си ректорът А.Нагиев акцентира, че и България, и Азербайджан имат мултикултурни полезности, сега, Азербайджан под управлението на президента господин Илхам Алиев е най-силната страна в Кавказкия район, и етническите групи живеят тук в мир и се почитат взаимно. А. Нагиев означи, че далекогледната политика на великия водач Гейдар Алиев е в основата на триумфа на днешния Азербайджан. Той осведоми участниците за богатото държавно завещание на националния водач Гейдар Алиев и описа за ролята му в развиване на просветителната система в Азербайджан, увеличение на броя на висшите учебни заведения с помощта на вярната му политика, както и за появяване на Славянския университет в Баку, който е първият университет в района, профилиран върху разнообразни славянски езици като български, полски, чешки, украински и така нататък Посланикът Х.Хюсейнов означи значимостта на проучването на азербайджанския език в Софийския университет, тъй като Азербайджан е освен другарска за България страна, само че и е един от значимите сътрудници на нашата страна.

Също по този начин делегацията посети и Националната библиотека " Свети свети Кирил и Методий ". По време на среща зам.-директор Ваня Аврамова описа за съдействие сред най-голямата библиотека в България и Националната библиотека на Азербайджан, както и за взаимни планове с Центъра за азербайджански език и просвета. Ректорът А.Нагиев изяви огромно предпочитание за съдействие с библиотеката като предложи да се провеждат и взаимни онлайн събития и изложения. В края на срещата той подари за Къта на Азербайджан книги за живота и политическа активност на Г.Алиев, за ролята му във образуването на културното завещание на Азербайджан.

В рамките на визитата си делегацията посети Великотърновския университет " Св. Св.Кирил и Методий ", където се организира среща с ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, на която те са разискали въпроси по отношение на обмена на студенти и преподаватели, както и областите, в които биха могли да разширят съдействието си. Проф. Х.Бонджолов означи, че заради възходящ интерес към Азербайджан от страна на студентите по-нататъшното съдействие ще е ползотворно и за двете страни.

Ректорът А.Нагиев в своето слово означи, че такива фактори, че вицепрезидент на Азербайджан госпожа Мехрибан Алиева е почетен лекар на Великотърновския университет, както и че Велико Търново е побратимен град с Шуша, единствено ни сближават. Той акцентира, че в сходство с подписания на 4 април 2023 година контракт за съдействие сред Славянския университет в Баку и Великотърновския университет, азербайджанската страна ще поддържа начинания за студентска и преподавателска подвижност, както и изрази вяра, че ролята на Великотърновския университет ще стане по-значима в развиване на българистиката в Азербайджан.

Делегацията посети и Архитектурно-музеен резерват „ Трапезица “, реставриран от Фондация " Гейдар Алиев ", и показа, че България е доста забавна и антична страна.

Част от делегацията посети и Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ за да разиска благоприятни условия за по-нататъшно съдействие.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР