От 3 април 2024 г. стартира поетапно кампанията за раздаване

...
От 3 април 2024 г. стартира поетапно кампанията за раздаване
Коментари Харесай

Започва раздаването на хранителни помощи на над 600 хиляди души

От 3 април 2024 година започва поетапно акцията за разпределяне на пакети с хранителни артикули за най-нуждаещите се лица, закупени от Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) по Програма " Храни и главно материално подкрепяне 2021 – 2027 “, съфинансирана от Европейския обществен фонд плюс. Подкрепата ще доближи до над 618 000 души.

Пакетите с храни ще включват 15 типа артикули от първа нужда – брашно; ориз; спагети; лютеница; боб – зелен, стерилизиран; домати – белени, стерилизирани; грах – белен, стерилизиран; гювеч – стерилизиран; конфитюр – едноплодов; пиле фрикасе; херинга в доматен сос; боб – зрял, стерилизиран; леща; захар и олио. Едночленните и двучленните фамилии ще получат по един пакет с хранителни артикули, а с трима и повече членове – по два пакета. Така ще се задоволят по-пълноценно потребностите на многочленните фамилии от повече храна.

Графиците и адресите на пунктовете са оповестени на уеб страницата на АСП (https://asp.government.bg/bg/operativna-programa-za-hrani/operativna-programa-za-hrani-2021-2027-g/novini-programa-za-hrani/startira-razdavaneto-na-paketite-s-hranitelni-produkti-po-programata-za-hrani/) и в уеб страницата на Българския Червен кръст – организацията, която ще реализира раздаването.

Списъците с правоимащите са направени от териториалните отделение на АСП, въз основа на справедливи критерии, свързани с правото на общественото подкрепяне за м. януари 2024 година, и са в сходство с Наредбата на министъра на труда и обществената политика. Право на пакети с храни имат:

1. лица и фамилии, подпомагани с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г.;

2. лица с ниски приходи на член от фамилията, имащи право на месечна помощ за развъждане на дете до 1 година;

3. лица с над 90 на 100 степен на увреждане с избрана непозната помощ и ниски персонални приходи от пенсия, имащи право на месечна финансова поддръжка по реда на Закона за хората с увреждания;

4. лица и фамилии, имащи право на месечна помощ за развъждане на дете с трайно увреждане;

5. лица и фамилии, имащи право на еднократна или месечна помощ по Закона за протекция на детето, предопределена за предварителна защита и реинтеграция, развъждане на детето при близки и родственици и в приемни семейства;

6. лица и фамилии, подкрепени с еднократна помощ за случайно зародили нужди;

7. лица и фамилии с ниски приходи, получили отвод за подкрепяне с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 година заради надвишен предел за достъп до помощта или заради неизпълнено някое от другите сложни условия за подкрепяне, с открито високо ниво на материалните ограничения.

За първи път по Програмата за същите правоимащи лица и фамилии е планувана и поддръжка с хигиенични материали. Те ще се раздадат на по-късен стадий през годината по опция с последните два типа консерви от хранителния пакет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР