От 295 проверени къщи за гости, изградени с еврофинансиране, само

...
От 295 проверени къщи за гости, изградени с еврофинансиране, само
Коментари Харесай

Само 15 къщи за гости се оказаха лични вили

От 295 тествани къщи за посетители, построени с еврофинансиране, единствено 15 се оказаха на недобросъвестни притежатели и се употребяват за персонални потребности, а не за бизнес. Това заяви земеделският министър Десислава Танева след края на инспекцията, осъществена от държавен фонд " Земеделие " и представена от пресцентъра си..

До нея се стигна откакто се разбра, че подобен е казусът на зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев, който беше заставен да подаде оставка. Прокуратурата предяви обвинявания на Манолев за накърняване на финансовите ползи на Европейски Съюз и стартира инспекция на всички къщи за посетители с еврофинансиране, само че там инспекцията към момента не е завършила. Танева посочи, че инспекцията на фонд " Земеделие " е дали къщите се употребяват по предопределение, а държавното обвиняване ревизира дали е спазено законодателството.

Фонд " Земеделие ", който е виновен за изразходването на европейските дотации, е ревизирал общо 295 къщи за посетители – 288 в интервал за наблюдаване, т.е. пет години след приемането на парите, и седем, за които този период към този момент е завършил, само че за тях са постъпили сигнали от медии.

Общата дотация за всички 288 къщи за посетители възлиза на 81 млн. лева, а 15-те извършители са взели общо 4.5 млн. лева, които в този момент ще би трябвало да върнат.

Не действат по предопределение 2 къщи в област Благоевград, 4 в област София, 2 - в Пазарджишко и по 1 във Варненско, Ловешко, Пловдивско, Видинско, Разградско, Шуменско и Добричко.

Други 74 къщи за посетители са с отклонения в друга степен от декларирания бизнес проект. Проектите са получили дотация от общо 18 млн. лева и ще бъдат глобени с сред 5 и 15% от получената сума.

Изпълнителният шеф на фонда Живко Живков заяви, че двама специалисти са се оказали свързани с две къщи за посетители. Едната от служителките няма директен достъп до одобрение на планове, а за другата също не е открита директна съгласуваност. От двете служителки са снети пояснения и следва дисциплинарен съвет да реши ще има бъдат ли наложени санкции и какви.

" Няма период, в който би трябвало да бъдат върнати парите за къщите за посетители, при които са открити нередности. Това е по този начин тъй като това е отворен развой. След издаването на решение за финансовата промяна от страна на Държавна фирма " Земеделие ", бенефициентът, който е получил това подкрепяне, има право на обжалване, изясни Живков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР