От 29 юли до 5 август 2019 година в Банско

...
От 29 юли до 5 август 2019 година в Банско
Коментари Харесай

Олимпийски шампиони тренират млади фехтовачи на лагер в Банско

От 29 юли до 5 август 2019 година в Банско ще бъде извършен неповторим състезателен лагер по фехтовка. Уникален, тъй като за първи път в България на такова събитие ще участват трима одобрени световноизвестни фехтовачи, първенци от Олимпийски игри и Световни шампионати.

Златната медалистка от Рио де Жанейро 2016 Ана Мария Попеску (Румъния), първенецът от Игрите в Лондон през 2012 Рубен Лимардо Гаскон (Венецуела) и двукратният международен първенец Николай Новосьолов (Естония) ще споделят своя фехтовален опит с повече от 100 деца на възраст сред 8 и 18 години от над 25 страни.

„ Искаме да сложим начало на една традиция, която да се организира всяка година на едно високо равнище. Основната ни концепция е децата да вземат оптималното от уменията на международните фехтовачи. Те, като се изключи че са спортисти, са и преподаватели, и треньори, и доста необятно скроени хора, които незабавно се отзоваха на тази концепция ”, показа в изявление за БГНЕС един от главните основатели на лагера Даниел Бояджиев.

Организатори на събитието са Спортен клуб по фехтовка “София ” и МК “Фехтовална академия – Дубай ”, с общителното подпомагане на Българска федерация по фехтовка. „ Тренировките ще бъдат водени напълно от нашите звездни посетители, като те ще се причислят към възрастовите групи, които ние сме определили – до 12, до 15 и до 18 година Интересът към проявата е доста огромен ”, добави Бояджиев.

Програмата на спортния лагер включва триразови тренировки за другите възрастови групи, ръководени от световноизвестните имена, като в тяхна поддръжка ще се включат и шест одобрени треньори от България и Дубай. Мотото на лагера е „ Учи фехтовка от най-хубавите ”, заради което в програмата са включени и самостоятелни уроци, посредством които младите гении ще се допрян персонално до уменията на своите идоли и ще се учат от техния опит.

„ Това е един необикновен късмет за нашите български състезатели да попият от концепциите и опита на световноизвестни фехтовачи. Идеята е напълно да подпомогнем развиването на спорта в България и в бъдеще да имаме едни класни фехтовачи по шпага, нека олимпийски и международни медалисти. Когато се учим от най-хубавите, това ни оказва помощ да израснем и реализираме повече в спорта ”, сподели Михаил Кузев, съорганизатор на проявата.

„ Любовта към спорта, вярата и вярата, че всичко, което вършим е за положителното на младите състезатели, ни помогнаха да организираме лагера. В дъното на всичко е това да представим опция на нашите деца и точно по тази причина го направихме. Тези огромни спортисти са там, с цел да оказват помощ децата да осъществят фантазиите си, само че и да ги надградят ”, регистрира още той.

С този интернационален лагер уредниците целят да слагат началото на една традиция в провеждането на събития от висок сан в интерес на българските фехтовачи и развиването на фехтовката в България като цяло, заради което всички български участници употребяват преференциални условия, а поддръжката на Българска федерация по фехтовка потвърждава значимостта на този план.

„ Всички се вълнуват извънредно доста – с изключение на ние като уредници, и децата. Постоянно ни затрупват с въпроси и желаят информация от нас какво им следва. Усеща се позитивизъм и религия, че следва нещо, което ще бъде незабравимо ”, сподели в умозаключение Бояджиев.

„ За мен е доста значимо, че събитието ще има и нотка на културно мероприятие. Ще има специфична вечер, на която олимпийците ще опишат своята история на децата, ще покажат медалите си и ще пояснят какъв брой труд са вложили, с цел да доближат до тези триумфи ”, добави Кузев.

Организаторите оповестиха още, че кулминационната точка на лагера ще бъде провеждането на финално съревнование, в което всички участници ще могат да показват наученото по време на подготвителната седмица, а най-после ще получат и награди за добре свършената работа. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР