От 28 май до 3 юни Видинският митрополит Даниил беше

...
От 28 май до 3 юни Видинският митрополит Даниил беше
Коментари Харесай

Видинският митрополит посети Нижегородска митрополия

От 28 май до 3 юни Видинският митрополит Даниил беше на аудиенция в Русия. Главата на Видинската митрополия бе съпровождан от проректора на Софийската духовна семинария йеромонах Мелетии (Спасов) и група преподаватели в общообразователни учебни заведения в град Видин. Съставът на делегацията дефинира като съществена цел на пътуването запознаване с опита от преподаването на религиозни предмети и образуването на вътрешния живот в гимназиите и междинните учебни заведения, учредител на които се явява Руската православна черква.
В продължение на епохи Българската и Руската православни църкви поддържат тесни приятелски връзки, взаимна помощ и поддръжка. Още през далечния 10 век духовната задача на учениците на Светите равноапостолни Кирил и Методий дава плодороден подтик на развиването на православната национална еднаквост на славянските нации, която и до през днешния ден продължава да се развива и да принася своите положителни плодове на попрището на духовното просвещение.
Видинската митрополия реализира дейна активност, ориентирана към духовно-нравствено просвещение на младежите. В епархията има православни неделни учебни заведения, през лятото се провеждат детски православни лагери. Тази година е сложено началото на дейности по образуването на православни гимназии. Опитът на Видинската митрополия е забавен и дава опция за разговор и продан на опит с други участници в това значимо направление в живота на Православната черква, каквото е възпитанието на младото потомство. Епархиите на други локални църкви не са изключение.
Посещението на делегацията на Видинската митрополия в Руската православна черква се оказа допустима с помощта на поканата на Нижегородския и Армазански митрополит Георгий, който също развива интензивно в своята епархия религиозното обучение и катехизация, изключително измежду младежите, в това число и децата в предучилищна и учебна възраст. В Нижегородска епархия са учредени девет православни гимназии за възпитаници и три православни детски градини.
По време на визитата в Нижни Новгород българските педагози посетиха две православни гимназии - гимназията на името на Свети княз Александър Невски и гимназията на името на Светите братя Кирил и Методий. Българските посетители бяха осведомени с особеностите на организацията на просветителния развой и възпитанието на децата, духовно-възпитателната работа с родителите. Разменени бяха просветителни материали. Срещата с педагозите на православните гимназии в Нижни Новгород бе отдадена на обмяна на опит в преподаването на Закон Божи в духовните и всемирски образователни заведения на Русия и България. Участниците в срещата непроменяемо означиха взаимния интерес към църковния живот и православната просветителна активност на църквите-сестри като продължение на неразрушимата традиция, заложена в древността от Светите равноапостолни братя Кирил и Методий и българските православни мисионери.
В хода на работната аудиенция в Нижегородска митрополия българските поклонници посетиха Серафимо-Дивеевския манастир и участваха в Божествената света литургия във възкресния ден в храма Света Тройца на мощите на великия Божий ласкател Свети Серафим Саровски. Красотата на манастира с величествените му храмове, с неповторимата си история, с благодатта, която ясно се усеща в свещения манастир на стареца Серафим, оставя незаличимо усещане в душата на всеки набожен.
По пътя си поклонниците посетиха още един прочут манастир. Свято-Тройце Сергиевата лавра в подмосковския град Сергиев посад с съображение се назовава сърцето на съветското православие. Тук се покоят мощите на Свети Сергий Радонежки. Тук се намира и най-старото образователно заведение на Руската Църква - Московската духовна академия, в която се образоват бъдещите свещеници. Московската духовна академия - това е almamater за доста от българските йерарси. Тук се е изучавал и Светейшият български патриарх Неофит, и Ловчанският митрополит Гавриил, и Пловдивският митрополит Николай, и Великотърновският митрополит Йоан, както и доста други архипастири и пастири на Българската черква.
Колко доста се открива на вярващия човек по време на поклонническо пътешестване. Можеш да сравниш своя опит с опита на други хора, да погледнеш по различен метод на въпросите от духовния живот, които са ти се коствали елементарни и понятни, да се обогатиш с нови познания за удивителни чудеса и събития от историята на Църквата и живота на дивните Божии угодници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР