От 28.11 до 09.12.2022 г., от 9.00 ч. до 16.00.

...
От 28.11 до 09.12.2022 г., от 9.00 ч. до 16.00.
Коментари Харесай

Седмици за безплатни изследвания за ХИВ/СПИН в РЗИ-Пазарджик

От 28.11 до 09.12.2022 година, от 9.00 ч. до 16.00. ч. всеки искащ може да ревизира гратис и анонимно своя ХИВ-статус в лабораторията на РЗИ Пазарджик – 

гр. Пазарджик, ул. „ Болнична “ № 17. 

Инициативата на Здравната ревизия е във връзка стартирането на първи стадий от Националната АНТИСПИН акция и 1 декември – Световен ден за битка с ХИВ/СПИН.

Националната АНТИСПИН акция е самодейност, стартирала в България през 

1992 година, имаща за цел да притегли вниманието на обществото към казуса СПИН и да увеличи публичната информираност за методите на предаване и предотвратяване от ХИВ и други полово излъчени инфекции.

 

*****

 

ХИВ/СПИН - ЗНАЕМ ЛИ ДОСТАТЪЧНО?

 

НАЧАЛОТО

На 5 юни 1981 година за първи път се изнася информация, за регистрирани серия от необикновени инфекции  сред  хомосексуални мъже от Лос Анжелис, Сан Франциско,  Ню Йорк и други огромни американски градове. В края на годината медицинските експерти, свързват инфекциите с общо увреждане на имунната  система, което през 1982 година условно е наречено СПИН.

Откритието

В наши дни се знае, че СПИН се провокира от ВИРУС, открит през 1983 година във Франция от професор Люк Монтание и екипът му. Професорът изолира вируса и го наименува ХИВ. През идната 1984 година е създаден тест за разкриване на  ХИВ-антитела.

Борбата

През 1988 година в Лондон се организира среща на здравните министри, които се сплотяват към концепцията за съдействие в битката със СПИН и по този мотив  1 декември е разгласен за международен АНТИСПИН ден. Идеята на Световния ден за битка със СПИН е да се притегли публичното внимание върху следствията от епидемията. Червената панделка е интернационален знак на взаимност към хората, живеещи с вируса на СПИН от 1991 г. 

Проектът за алената панделка е основан от организация в Ню Йорк, която събира

художници, имащи за задача да основат знак на битка с заболяването.

Червеният цвят на панделката символизира кръвта и заплахата, а ориентираните надолу краища на панделката се свързват с отиващия си живот.

*****

ХИВ

ХИВ е вирус, който нападна имунната (защитна) система на човек, по този начин, че тя не може да обезпечи отбрана на организма против заболявания и инфекции. ХИВ (HIV – Human Immunodeficiency Virus) e вирусът, който предизвиква СПИН.

Научно казано ХИВ значи: Човешки Имунодефицитен Вирус.

Човешки: значи, че този вирус може да инфектира единствено човешки същества.

Имунодефицитен: значи, че вирусът понижава успеваемостта и способността на имунната система да действа вярно. ХИВ поразява органите и клетките, които обезпечават способността на организма да се пази против външни болестотворни бактерии, вируси, гъби, както и да управлява процесите, които водят до злокачествени болести.

Вирус: значи извънредно дребен по размерите си сътрудник, който не  може да се самовъзпроизвежда. Той се възпроизвежда единствено, когато завладява човешките кафези.

***

СПИН

Синдром на добита имунна непълнота

Синдром – цялост от физически признаци и симтоми, в основата на които е общо болестно положение.

Придобита – зародила след раждането, а не унаследена.

Имунна – синдромът визира имунната система, която при обикновено действие отблъсква болестотворните организми, бактерии, вируси.

Недостатъчност – имунната система не може сполучливо да се бори с инфекциите и заболяванията, които я нападат.

СПИН се развива при инфектирани /заразени/ с вируса ХИВ. Инфектираните хора се назовават серопозитивни или вирусоносители.  След възпаление с ХИВ, човек може да живее с вируса в кръвта си в продължение на години и да се усеща здрав дълго откакто този вирус е попаднал в организма.

***

ХИВ-инфекцията е постепенно разрастващо се и  прогресиращо заболяване, което минава през няколко стадия до момента в който аргументи СПИН.

1.Остра ХИВ-инфекция –  това е интервалът от 2 до 4 седмици след заразяването.

Появяват се неспецифични симтоми. Най-често недоволствата са сходни на простуда: висока температура, болки в гърлото, увеличени лимфни възли, обриви по кожата, изнемощялост, главоболие. Продължителността на недоволствата е към две седмици, след което отшумяват.

Ако инфектиран се тества през този интервал  – пробата му ще излезе негативен или неустановен.

2. Сероконверсия (прозоречен период) –  период приблизително от 1 до 3 месеца след заразяването организмът стартира да образува ХИВ антитела. Антителата са профилирани кафези и разтворими протеини, които отбраняват организма против вируса и целят да понижат неговото количество в кръвта. Ако в този интервал се направи тест за ХИВ, той ще бъде положителен. ХИВ позитивният резултат към момента не значи, че човек е болен от СПИН.

3. Безсимтомен етап – в идващите години (8 - 10) индивидът е вирусоносител - инфектиран, само че  няма недоволства  и се усеща  здрав. Някои хора може да имат увеличени лимфни възли. В този етап единствения метод човек да разбере, че е инфектиран е да си направи тест за ХИВ.

4. СПИН – това е последният етап на болестта, в който имунната  система е тежко повредена. В тази фаза организмът е предразположен на всевъзможни типове инфекции, паразити, вируси или бактерии, които нормално не могат да провокират болест у здрави хора.  

ЗАРАЗЯВАНЕ С ХИВ

Заболяването се предава от човек на човек.  ХИВ се съдържа в множеството течности на инфектирания човек, само че само в кръвта, спермата, вагиналния секрет и кърмата има задоволително количество вируси, с цел да се реализира заразяването. 

Човек се заразява при директен контакт с някоя от тези течности на човек-носител на вируса.

Основните пътища за заразяване са три:  сексуален, кръвен и отвесен.

Сексуален: 

Инфекцията може да се съобщи при полов  контакт с възпален сътрудник – мъж или жена.

Всеки полов контакт без защитни средства – презерватив – излага човек на риск от заразяване.  Опасност от заразяване има при всички типове секс: вагинален, орален и анален. Най-висок риск от  заразяване с ХИВ има при анален полов контакт, заради лесната ранимост на лигавицата в региона  на ануса и постоянно й разраняване.

Кръвен:

Съдържанието на ХИВ е най-високо в  кръвта спрямо другите телесни  течности,  следователно контакт с кръв на  заразен човек крие максимален риск от  заразяване.

Най-често инфекцията се предава при общо  използване на игли и спринцовки.

Вертикален:

Възможно е предаване на ХИВ от бременна жена на бебето й, както по време на  бременността посредством общата кръвоносна система, по този начин и в хода на ражданета или при кърмене.

Как не може човек да се болести с ХИВ 

Заразяване с ХИВ е допустимо единствено при гореизброените способи.

Не може да се заразиш с ХИВ при: 

* Целувка, прегръдка, глезене, здрависване

* Кашлица, хрема

* Използване на общи принадлежности за хранене

* Ухапване от насекомо

ХИВ не се придвижва по въздуха или посредством храна,  защото е нестабилен вирус, който не може да живее дълго отвън човешкото тяло.

 

Предпазване от ХИВ

Единственото за момента ефикасно средство за предотвратяване от ХИВ е потреблението на презервативи при полови  контакти.  Желателно е да се заобикалят половите контакти със едва познати хора и с хора, които имат доста сътрудници.

*Пресцентър на РЗИ-Пазарджик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР