От 26 юли до 2 август в България пристига изключително

...
От 26 юли до 2 август в България пристига изключително
Коментари Харесай

Светите Мощи на св. Пантелеймон пристигат в София

От 26 юли до 2 август в България идва извънредно скъпа реликва - Главата на св. Пантелеймон - един от най-почитаните светци в Православния свят.

Лекар по обучение, който откакто приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му гибел по неговото покровителство стават доста изцерения, както от физически, по този начин и от душевни заболявания и премеждия.

Частици от мощите на св. Пантелеймон - Лечителя се съхраняват в доста християнски църкви и манастири по света, само че най-голяма част от мощите се намира на Света Гора, Атон. Главата на светеца се пази в едноименния Светогорски манастир „ Свети Пантелеймон " и в този момент атонски монаси отпред с игумена на манастира донасят светинята в България.

Едва четири пъти тя е напускала рамките на Гърция - носена е за поклонение в Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия и в този момент, за празника на св. Пантелеймон - 27 юли, идва у нас за поклонение от вярващите християни.

Мощите идват със съдействието на Балканско Атонско Сдружение по молба на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с решение на Манастирския събор на „ Св. Пантелеймон ", което решение е одобрено на 30 юни от Двойния кинотис на Света Гора на изключително съвещание, и с благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, под чиято пълномощия е Света Гора.

Заедно със светите Мощи идва и копие на чудотворната икона на св. Панталеймон, която се съхранява в манастира Ксенофонт на Света Гора. Братството на манастира подарява тази икона на храм „ Св. Панталеймон ", който се намира на територията на дома за възрастни хора с деменция в столичния квартал Княжево.

Светините ще бъдат донесени от монаси от манастирите " Св. Панталеймон " и Ксенофонт отпред с архимандрит Евлогий - свещеник на манастира " Св. Панталеймон ", Света Гора, Атон.

С това събитие, което се случва в интервала на Шипченската епопея, се слага начало и на честванията във връзка 140 годишнината от Освобождението на България.

Програмата е следната:

На 27 юли в 09:20 ч. - Патриарх Неофит и духовенството ще посрещнат честната глава на св. вмчк и целител Пантелеймон и копието на чудотворната атонска икона на св. Пантелеймон в храм „ Свети Седмочисленици ".
В този ден честваме паметта на св. Пантелеймон, само че по антична традиция на 27 юли, когато е успението на свети Климент Охридски, Църквата е отредила да се празнува паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има обособен празник, само че в този ден те се честват дружно.

По мотив храмовия празник на столичния храм „ Св. Седмочисленици " там ще бъде отслужена съборна света Литургия. Светините ще останат в храма за поклонение до 09:00 ч. на 29 юли.

На 29 юли в 9:20 ч. светините ще бъдат посрещнати в митрополитския храм „ Св. Неделя ". Те ще остават за поклонение в храма през цялата нощ и ще изоставен храма в 09:30 ч. на 31 юли.

На 31 юли в 10:00 ч. - Посрещане на мощите в Руския храм-подворие „ Св. Николай " в София.

На 1 август светините ще отпътуват за гр. Враца за духовно подсилване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на идващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува назад към Света Гора.

Предвижда се при прекосяването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение и от вярващите там, по стратегия одобрена от Неврокопска митрополия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР