От 25 ноември арт галерия Ларго във Варна ще представи

...
От 25 ноември арт галерия Ларго във Варна ще представи
Коментари Харесай

Немски художник открива самостоятелна изложба тази вечер във Варна

От 25 ноември арт изложба " Ларго " във Варна ще показа за първи път в България независима изява на немския художник Йохен Кублик.

Изложбата се назовава „ Странствания по света “ и демонстрира 45 графики, екслибриси и рисунки на изтъкнатия немски създател, създавани в последните 14 години.

Откриването с присъединяване на създателя е от 18:30 часа през днешния ден в Зала 1 на арт изложба " Ларго " (ул. Хан Крум № 8, Варна). Експозицията ще може да бъде прегледана до 14 декември. 

Заглавието на експозицията непосредствено навежда на концепцията за пътуванията на създателя.

Самият Кублик споделя: “Няколко произведения са свързани с Китай, някои имат за основа тематики от гръцката митология. Обичам да пътувам физически в този свят и съм странник в мозъка си, посредством моята фикция. Някои неща в моите графики имат колела, с цел да показват придвижване или това, да си на път.... “

Кублик в действителност, като всеки добър в работата си актуален актьор, е един жител на света. Пътуванията му, свързани с многочислените му изложения, планове и резиденции в чужбина, му дават опция да поддържа връзка с сътрудници и ценители от целия свят, да се допира до непознати култури и метод на живот и по-късно да претворява усещанията си върху листа, споделя галеристът Нели Вълчева.

В актуалната галерия българските ценители на графиката ще могат да видят произведения от няколко разнообразни цикъла, които Кублик създава в последните години – цикъл, отдаден на естествените детайли (Земя, Въздух, Огън, Вода), цикъл, отдаден на красивите и мощни дами от гръцката митология (Афродита, Елена, Персефона, амазонката Пентесилея, Психея), само че и рисковите дами от древността като Медея и Медуза. Германецът ще покаже и три серии от по 12 екслибриса, отдадени на разнообразни тематики като „ Алиса в страната на чудесата “ и „ Китайски зодиак “.

Особено впечатляващи са графиките на Кублик, отдадени на неговите ползи към китайската митология, чиито герои са приказни животни, дракони, еднорози. В доста от творбите на немския художник герои са разнообразни животни – птици и риби, жирафи и носорози, пингвини, слонове и зайци. На своите герои Кублик е придал човешки черти и характери, те пътуват, забавляват се, събират се дружно, с цел да потеглят със своите куфари, на борда на летящи риби към разнообразни, приказни светове. Така освен художникът, само че и неговите герои пътуват, символизирайки смяната, свободата, необятната мощ на въображението и безкрайното търсене на хубостта и смисъла на живота.

Повече за създателя:

Йохен Кублик е роден в град Ботроп, Германия през 1962 година. Учи в политехниката в Мюнстер, където печели стипендии от Фондация Алдегревер за креативен престой в Осло, Норвегия (1988) и острови Лофотен, Норвегия (1990) и където се дипломира през 1990 година със компетентност Дизайн. Работи в региона на графиката, екслибриса и рисунката. От 2009 година Кублик е член на Германската Екслибрис Асоциация. Получава няколко предложения за работа в Китай: уъркшоп в Музей TEDA, Тиянджин (2015), резиденции в печатарско студио Гуанлан, Шенжен (2017) и изложба Уенбо, Далиан (2018). От 1988 година Кублик има голям брой независими изложения в Германия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Белгия, Дания, Италия и Китай, където от 2011-та до през днешния ден има 10 солови изяви в Тиянджин, Шанхай, Пекин, Шенжен, Ченгду и други Йохен Кублик има разнообразни интернационалните награди в региона на графиката и екслибриса, някои от които: първа премия (2009) и втора премия (2010) в екслибрис състезанието на Германската Екслибрис Асоциация, първа премия в екслибрис конкурс на изложба ЗиАн, Пекин, Китай (2012), почетна грамота в екслибрис състезанието на FISAE в Турку, Финландия (2012). Живее и работи в Алтенберге, Германия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР