От 24 август до 31 август ще се приемат заявления

...
От 24 август до 31 август ще се приемат заявления
Коментари Харесай

Земеделският фонд приема документи по мярка Преструктуриране и конверсия на лозя

От 24 август до 31 август ще се одобряват заявки за даване на финансова помощ по размер „ Преструктуриране и преработка на лозя “ от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш за интервала 2019-2023 година, оповестиха от Държавен фонд " Земеделие ".

По мярка „ Преструктуриране и преработка на лозя “ се подкрепят преработка на сортовия състав на насажденията (изкореняване, засаждане и създаване на подпорна конструкция), смяна на местонахождението на лозята (изкореняване, засаждане и създаване на подпорна конструкция) и възстановяване на техниките за ръководство на лозята (изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване, създаване и/или реорганизация на тераси, създаване на автоматизирани системи за капково напояване, промяна на подпорна структура, създаване на подпорна структура на новосъздадени насаждения и промяна на формировката).

За финансова помощ по дейностите могат да аплайват производители, които са физически или юридически лица или група , или организация на физически или юридически лица, вписани в лозарския указател като производители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните питиета.

Максималният размер на финансовата помощ от Европейския фонд за гарантиране на земеделието е до 80 % от разноските за осъществяване на всяка съответно избрана активност на база избрани пределни цени по приложение № 1 от Наредба № 6 от 26.10.2018 година и софтуерна карта към капиталовия план, съпоставени с предоставени три предложения. От 17.07.2020 година за всяка интервенция, посочена в софтуерната карта се дават най – малко три съпоставими самостоятелни предложения в оригинал, които съдържат название на оферента, периода на годност на офертата, датата на издаване на офертата, автограф и щемпел на оферента, цена в левове или евро с посочен Данък добавена стойност.

Мярка „ Преструктуриране и преработка на лозя “ е най – сполучливо прилаганата мярка от Националната лозаро-винарска стратегия. Тя участва и в предходните две национални стратегии, изпълнявани за интервала 2009-2013 година и 2014-2018 година, като ползата към нея от страна на производителите продължава да бъде висок.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР