От 2024 година /т. 11/ всички нови автомобили на територията

...
От 2024 година /т. 11/ всички нови автомобили на територията
Коментари Харесай

Всички автомобили в ЕС с тестер за алкохол - дали ще е реално задължително?

От 2024 година /т. 11/ всички нови коли на територията на Европейски Съюз наложително ще би трябвало да бъдат оборудвани с интерфейс, към който може да се включи тестер за алкохол (документално това устройство ще се назовава " имобилайзер, който е сензитивен към алкохол " /т.1/). Въвеждането му ще става по отношение на законодателството на всяка обособена страна. Идеята е устройствата да бъдат унифицирани, с цел да може да се слагат освен на коли, само че и на рейсове и камиони, като надлежно ще бъдат и по-евтини.
Коментари по информацията от Робърт Ахабабян, притежател на компания " Керагон ", с главен предмет на активност продажба на алкотестери и полеви проби за опиати:
1. Тези устройства към момента няма общоприето име при нас. В нашият магазин ги водим автоблокиращи (дрегери), в англоговорящите страни (САЩ, Англия) - interlock, в Русия – алкоблокиратор.
2. Имобилайзерът не започва мотора, само че освобождава блокирането му.
3. В момента камионите на SAAB и Volvo могат да бъдат поръчани фабрично с това устройство. Има опит от прибалтийските страни с градския превоз - над 300 рейса с такова устройство.
4. Всъщност всяко транспортно средство, което транспортира деца, в това число и леки коли, в случай че се употребяват като комерсиална услуга с такава цел, може да бъде по този начин оборудвано. В България също се разисква сходна мярка, само че както знаем от опит, тук това ще стане след следващият злополучен пътен случай със починали деца поради пийнал водач на екскурзионен рейс.
5. Според господин Ахабабян, не е наложително, по избор е. По този метод се дава опция на водача с отнета брошура да кара " условно " по време на наказването. За задачата той самичък заплаща за монтирането на това устройство в колата си, като го купува или го наема. Пробационният период е друг, като при открит опит за увъртане или при засечена алкохолна проба в паметта на апарата срокът може да се удължи. За това дава отговор пробационен чиновник който ревизира апарата. Реално тази процедура е " по-масова " в Съединени американски щати и то единствено в някои щати. В множеството страни в Европа има единствено опити за въвеждане на такива стратегии, като най-хубавата към този момент е в Швеция. Не всеки кандидатстващ за тази стратегия се позволява до нея, рецидивистите несъмнено не са допускани.
6. Въвеждането на общоприет интерфейс не е всеобщо въвеждане на тестване за алкохол преди запалване. Само облекчава опцията за прибавяне на такова устройство, което ще докара до понижаване на смъртността на пътя. Това е значимо, внушението е друго. Европейски Съюз има стратегия, целяща свеждането на смъртността на половина до 2020 година. Постигна се единствено на половина от заложената цел на намаляване, след което смъртността се стабилизира на едно равнище. Актуално програмата има последна цел до 2050 година да има 0 смъртни на пътя (zero vision).
7. Калибрирането няма нищо общо с разрешените предели. Това е техническо обслужване на апаратите, с цел да е несъмнено, че мерят тъкмо. Прави се от време на време, на 6 или 12 месеца. Самият алкотестер (дрегерчето в което се духа) може да се настрои какъв брой да е лимита за допуск. Това разрешава да те пусне да запалиш след една бира, само че не и след две. Настройването е съгласно закона, желанието на клиента и така нататък Например татко, който купува кола на сина си (взел одеве книжка), може да избра имобилазера да е на 0,2 промила, с цел да защищити детето си да не се убие поради алкохол.
8. Само във Великорбитания границата е 0,8 промила, само че следва да го смъкват на 0,5 промила.
9. Има забавна процедура по този въпрос. Например в Англия има мощен PR от страна на полицията - споделят (заплашват), че в случай че те заловен с алкохол и имаш инсталирано такова у-во, наказването ще е по оптималните законови периоди (защото явно мамиш). Твърдят, че това има сериозен резултат. Иначе в действителност би могло да се мами (дори в случай че има инсталирана камера /т. 10 по-долу/), само че това значи неуместно държание от страна на тези, които ще рискуват пийнал да ги вози (те са трезви, т.е. имат неповлияна от алкохол оценка на ситуацията), има резултат на взаимния надзор и самоопазване. А в случай че за машинация накараш малолетните си деца да духат вместо теб, има голяма възможност да ти лишават децата и да те вкарат в пандиза. Този метод на балканско мислене се пресича безкомпромисно и да считаме западняците за балъци е много наивно, безапелационен е господин Ахабабян.
10. Камерата се инсталира нормално на камиони или рейсове. Така фотографията на водача който духа в дрегера се предава незабавно към диспечерите за оптималната сигурност, само че за задачата би трябвало да има инсталиран GRPS модул (модул със сим карта за предаване на данните). Има опити за разработка на самостоятелно различаване дали лицето което е духало съответствува с лицето което кара, само че към този момент (май ) не са доста сполучливи.
11. За наложително екипиране на новите коли продавани в Европейски Съюз с подобен интерфейс се шуми от доста години. Трябваше да е от 2021-2 година, само че не могат да се схванат от комисията с производителите на коли. При задаваща се криза може и 2024 година да не стане…
12. Стандартът е ISO/EN 50436 (с доста суфикси).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР