От 2021 г. глухите и сляпо-глухите хора у нас ще

...
От 2021 г. глухите и сляпо-глухите хора у нас ще
Коментари Харесай

Глухите ще имат право на 120 часа безплатен жестов превод годишно

От 2021 година глухите и сляпо-глухите хора у нас ще имат право на безплатна преводаческа услуга до 120 часа годишно. За глухите и сляпо-глухите възпитаници в учебните заведения от септември 2026 година се вкарва специфичен образователен предмет „ български жестов език “, а в детските градини ще има особено просветително направление по български жестов език. В процеса на образование глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти ще имат право на до 60 часа в допълнение прилагане на преводачески услуги на учебен срок.

Тези задължения са планувани в, признат през днешния ден от държавното управление. Това са базови условия за пълностоен живот на хората със слухови увреждания, само че у нас занапред ще се подсигуряват. Досега за всяко глухо лице се осигуряваха до 10 часа годишно безвъзмезден превод, който се оказа непълен, с цел да се подсигурява правото на достъп до пълноценна информация и връзка, означават от държавното управление. Преводът на жестов език подкрепя образуването на устойчиви настройки за учене, пълноценно приобщаване и опция за личностна и професионална реализация, показват оттова очевидните изгоди.

В законопроекта е заложено и обезпечаване на жестов превод на новинарските и актуално-публицистичните излъчвания с икономическа и политическа тема. Изискване ще бъде новинарските излъчвания да се излъчват минимум един път на денонощие, като наложително се включват в часовия пояс от 19 до 22 ч. Такъв превод се осигуряваше и преди от Българска национална телевизия, само че в по-слабо гледани часови пояси. Преводачите на жестов език попаднаха във фокуса на публичното внимание тази пролет, когато държавното управление обезпечи подобен превод на основните брифинги по време на изключителното състояние.

Част от ограниченията в закона са с отдалечен небосвод на въвеждане. До 31 декември 2022 година кметовете на общини и ръководителите на административните структури в системата на изпълнителната власт би трябвало да обезпечат условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора, планува още законопроектът. При оказване на незабавна здравна помощ и хоспитализиране в болнични заведения лицата още веднъж ще употребяват преводаческа услуга. Условията и редът за обезпечаването й ще се дефинират с разпоредба на министъра на опазването на здравето, която ще бъде издадена в период до шест месеца от влизането в действие на закона.

Въпреки че в представянето на плана от държавното управление акцентират, че той е квалифициран с присъединяване на представители на глухата общественост и редица организации, в границите на публичното разискване са постъпили, за които не е ясно дали са отразени в окончателния текст, признат през днешния ден.

ОБХВАТ

Близо 120 000 българи имат повреден слух, от тях 30 000 поддържат връзка с жестов език, оповестиха неотдавна от БЧК, които оказват разнообразни типове поддръжка на хората с такива увреждания по план, финансиран с европейски средства. По данни от предходната година в общообразователните учебни заведения се образоват близо 900 възпитаници с повреден слух, а още към 300 са в специфичните учебни заведения. В детските градини техният брой е 107. Отскоро у нас има и речник на българския жестов език, а изработването на стандарти, лингвистична система и прочие за езика беше идея на настоящия обществен министър Деница Сачева по времето, когато беше зам.-министър в образованието.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР