От 2020 г. ще бъдат отпуснати над 200 млн. лв

От 2020 г. ще бъдат отпуснати над 200 млн. лв ...

След националния протест на медици: Още 200 млн. лв за болнична помощ от 2020 г..


От 2020 г. ще бъдат отпуснати над 200 млн. лв допълнително за болнична помощ, обяви правителството. Това стана след среща в Министерския съвет с КНСБ и здравния министър Кирил Ананиев и на фона на национален протест на медицинските специалисти.

Повече подробности за срещата вижте от Мая Димитрова.

© БГНЕС
Повече пари за заплати и повече контрол как се харчат тези пари - това поискаха протестиращите. Здравният министър Кирил Ананиев обеща да следи за разпределението на отпуснатите милиони, така че да няма сърдити. За пръв път толкова голяма сума се отпуска за болничната система в бюджета на Касата. Тези пари ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки.

Виковете на протестиращите медицински специалисти стигнаха до ушите на властта. И дойде добрата вест.
Пламен Димитров - председател на КНСБ: За бюджета на касата за следващата година ще бъдат заложени 200 милиона в повече за първи път от много години.
За първи път се отпуска такъв огромен ресурс в болничната система, каза здравният министър.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Преобладаващата част, поне две трети от тях трябва да отиде за увеличаване разходите за персонал, а по нашите сметки, ако отидат две трети, те ще покрият целевите нива по КТД.
Твърде много обещания сме чули досега, казва операционната сестра Ариела Михайлова от Плевен.
Ариела Михайлова - операционна сестра, гр. Плевен: Мисля, че и този път няма да се получат нещата. Някаква минимална сума да ни увеличат заплатите, не това, което искам.
През последната година заплатата й е увеличена, отчита статистиката, но с 20 лева.
Диана Петрова - акушер: Вече са толкова обезверени, че не вярват, че ще има промяна, че ще стане нормално положението и ще дойдат кадри.
Умерени оптимисти остават синдикалистите от КНСБ.
Пламен Димитров - председател на КНСБ: Лошата новина е, че не чухме ангажимента за училищно и детско здравеопазване в този обем, в който ние искаме.
Здравният министър Кирил Ананиев беше категоричен, че при преговорите за Национален рамков договор ще настоява за конкретни съотношения между възнагражденията на професионалист по здравни грижи и лекар, като това е съобразено с Колективния трудов договор. Освен това, като принципал на областните и държавните болници, той има право да им дава указания как да се изразходват средствата.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Те трябва да бъдат изпълнявани и ще търся висока отговорност от директорите и от управителните тела на болниците, ако те нарушават тези съотношения.
Ананиев обеща още да подсили представителите на министерството в бордовете на болници, като така ще бъде засилен контрола на разходите за персонал.

Това е поредният протест тази година с искане за увеличение на заплатите на медицинските специалисти. Този път той беше организиран от КНСБ и съсловната организация. От Асоциацията на медицинските сестри не го подкрепиха. Липсваха и представители на Българския лекарски съюз.

От началото на годината досега бяха отпуснати 86 милиона лева за заплати. Първоначално от бюджета бяха дадени 30 милиона, след това 50 милиона, които намаляха на 6, което наложи допълнителни 50 милиона да бъдат разблокирани от Здравната каса.
 МС е отпуснал 86 млн. лв за медицинските сестри МС е отпуснал 86 млн. лв за медицинските сестри
Правителството е отпуснало 86 милиона лева за медицинските сестри под различни механизми. Това беше потвърдено след извънредна среща при премиера Бойк...

Източник: bnt.bg