От 2020 г. нов специализиран орган ще оценява хората с

...
От 2020 г. нов специализиран орган ще оценява хората с
Коментари Харесай

Ново звено ще оценява хората с увреждания

От 2020 година нов профилиран орган ще прави оценка хората с увреждания. Той ще е под шапката на Министерския съвет и ще размени сегашната организация за хора с увреждания.

До понеделник пък би трябвало да е подготвен Закона за хората с увреждания. " Целта е да реализираме баланс и всеки да разпознае в него своите права. Той не е в услуга на едни и срещу други, изясни общественият министър Бисер Петков след среща при вицепремиера Томислав Дончев.

" Всички споделяме мнението, че със законопроекта за хората с увреждания трасираме пътя за години напред. Част от измененията в закона ще влязат в действие още от 1 януари 2019 година, а други текстове ще влизат на по-късен стадий. Сроковете за това ще бъдат конкретизирани в допълнение. До края на деня всеки от работната група ще може да изпрати своите оферти и в понеделник би трябвало да имаме нов законопроект за промени в Закона, който ще приготвяме за пускане на процедура за публични съвещания ", сподели Петков след срещата

Той изясни, че е не осведомен с желанията на национално представителните организации за митинга им. Обясни, че вратата за тях е отворена и че се надява да продължат да работят дружно за измененията.

Дискутирало се е и финансирането на национално представителните организации. Една от промените ще бъде, че с изключение на директни дотации, част от парите ще се дават за планове.

На срещата е станало ясно, че до края на годината ще се напише стандарт за медицинските произведения. Още следващата година пък те ще се изписват от здравното министерство, а не от Агенцията за обществено подкрепяне.

Протестиращите майки пък оповестиха, че ще пишат проект за промени и през идващите две години.

" Поисках явен ангажимент, че заложените промени в действителност ще се случат ", сподели след срещата омбудсманът Мая Манолова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР