От 2020 г. на всички избори в България ще трябва

...
От 2020 г. на всички избори в България ще трябва
Коментари Харесай

За или против машинното гласуване?


От 2020 година на всички избори в България ще би трябвало да се гласоподава единствено машинно. Изключение ще има само за дребните секции и секциите в домове, лечебни заведения и на кораби, както и секциите в чужбина. Промяната в закона се наложи поради опасения от операции, написа Красен Николов в обява за блога Euelectionsbulgaria.com. Макар съгласно интернационалните организации изборите в България да са релативно почтени, до момента е имало многочислени кавги с преброяването на бюлетините.

Един от главните съперници на смяната бе зам.-председателят на Централната изборна комисия Михаил Константинов. "Няма машинно гласоподаване в Европа, в цяла Европа, освен в Европейски Съюз. Страните, в които го имаше, като Германия, Холандия и Ирландия, го отстраниха. Не съм убеден в позитивния резултат от въвеждането му в България ", сподели Константинов, откакто Народното събрание промени закона.

Според инспекция на Еuelectionsbulgaria.com, основаваща се на данни от Международния институт за народна власт и електорална поддръжка (IDEA – International Institute for Democracy and Electoral Assistance), изказванията на Констанинов не са правилни. IDEA е междуправителствена организация, профилирана в проучването на електоралните системи по света и подпомагаща страните в това отношение. В инспекцията са включени всички страни членки на Европейски Съюз плюс по-големите членки на Европейската икономическа зона – Швейцария, Исландия и Норвегия.

Три европейски страни употребяват разнообразни вариации на машинното гласоподаване. В Белгия има електронно гласоподаване за всички типове избори и референдуми. Използват се електронни принтери, които не са свързани с интернет. Подобна технология е била прилагана и в България в някои секции.

В Швейцария за всички избори има композиция от машинно гласоподаване с цифрови устройства и гласоподаване по интернет. Франция позволява машинното гласоподаване в лимитирани случаи, главно в чужбина. Разузнавателните служби предложиха електронното гласоподаване да не се употребява на изборите през 2017 година поради кибер опасност, само че то не бе отстранено.

В Естония хората могат да гласоподават онлайн.

Държавите, където машинното гласоподаване и гласуването по интернет в никакъв случай не са били прилагани, са Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Англия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия, Швеция и Исландия.

В Германия, Холандия, Финландия и Норвегия машинно или друго електронно гласоподаване са били употребявани, само че са отстранени поради опасения, свързани със сигурността. /dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР