От 2017 г. броят на непридружените деца бежанци, пристигащи в

...
От 2017 г. броят на непридружените деца бежанци, пристигащи в
Коментари Харесай

Над 9 000 мигранти пристигнали в Гърция за месец

От 2017 година броят на непридружените деца бежанци, идващи в Гърция, съвсем се е удвоил и сега в страната има 4 800 малолетни, от които 1 178 са с незнайно местоположение, оповестява МИА.
Заместник-министърът на труда и обществените въпроси на Гърция Домна Михайлиду приказва на дейностите, самодейностите и идващите стъпки на държавното управление по този съответен въпрос на конференция.
През 2017 година са регистрирани 2 500 деца, през юли тази година 4 000, а в този момент има 4 800 деца.
Очаква се броят им да се усили фрапантно и това е по този начин, тъй като пристиганията на жители на трети страни от началото на лятото се усилват и доближава до 500-600 души на ден. По-голямата част от непридружените деца бежанци са от Афганистан - 43%, от Пакистан 25% и доста малко, 9-10% са от Сирия, съобщи Михайлиду.
„ Тези данни са безусловно разумни. За самото дете, единствено, без фамилията си, с цел да замине за чужбина, би трябвало да е малко по-голямо, с цел да успее. И също по този начин е разумно те да са момчета, тъй като, за жалост, девойките са по-лесни като възможни жертви на принуждение “, сподели Михайлиду.
Непридружените деца на бежанци, след идването си в Гърция и прекосяването през процеса на идентификация и регистрация, се третират по няколко метода. Или остават в по този начин наречените приемни центрове безвредна зона или са трансферирани в специфични пансиони или хотели. В дълготраен проект обаче те могат да аплайват за леговище в Гърция или да изискат обединяване със фамилиите си.
Михайлиду сподели, че към този момент са извършени срещи с посланици на няколко страни, в това число Германия, Чехия и Сърбия за опцията деца без компаньон да бъдат трансферирани в някои от тези страни.
Един от целите на държавното управление е да се реалокират допустимо най-вече деца от островите в други елементи на Гърция и да се открият нови пансиони в съдействие с общините. Гръцкото министерство на труда и обществените въпроси също е изпратило искане до Европейската комисия да продължи финансирането на хотелте, в които се настаняват някои от децата.
9 216 бежанци и мигранти са пристигнали в Гърция предишния месец, съгласно публични данни на гръцкото държавно управление, оповестени всекидневно за обстановката на островите в източното Егейско море покрай турското крайбрежие.
Тази цифра е по-ниска от тази през септември, когато са регистрирани 10 596 нови идващи бежанци и мигранти.
Гръцкото държавно управление ежедневно разгласява статистически данни за новите идващи в Лесбос, Самос, Хиос, Лерос, Кос и други острови (Родос, Карпатос, Фармакониси, Сими), както и за прехвърлянето на бежанци и мигранти в други елементи нея.
Според изчислени ежедневни данни през предишния месец, т.е. от 1 до 31 октомври 2019 година, са регистрирани 9 216 нови идващи, а 4 959 лица, търсещи леговище от островите, са преместени в други елементи на острова, с цел да се понижи броят на хората в центровете за задържане.
Към 31 октомври 35 787 бежанци и мигранти обитават на гръцките острови край турския бряг, множеството от тях 17 010 в Лесбос.
В приемния център „ Мория “ има 14 766 бежанци и мигранти вместо потенциала 2 840. На остров Самос в центъра за леговище има 6 414 бежанци и мигранти вместо вероятните 648 души.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР