От 2015 година разходите за отбрана в страните от НАТО

...
От 2015 година разходите за отбрана в страните от НАТО
Коментари Харесай

Страните от НАТО отчетоха трайно повишаване на разходите за отбрана

От 2015 година разноските за защита в страните от НАТО трайно се покачват, като предходната година се следи най-високото ниво - с 5,21 на 100, съобщи Българска телеграфна агенция. Това сочат предварителните данни за отбранителните разноски на страните от алианса (без САЩ) за тази година.

Информацията разгласи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, след първия ден на постоянната среща на министрите на защитата на страните членки на НАТО. Според показаните от него систематизирани данни, чака се за тази година страните в алианса (без САЩ) да отчетат покачване на разноските от 3.8 на 100 по отношение на предходната година.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп приветства тези данни и призна, че са белег за прогрес, посочи Столтенберг. Министрите са приели през днешния ден решения за подсилване на силите за въздържане, способни да противодействат на заплаха от всяка посока.

30 изтребителни ескадрили ще са подготвени за незабавна реакция

Утвърдено е било решението новите командвания на силите за бързо реагиране да бъдат в Съединени американски щати и Германия, както и там да бъдат назначени в допълнение над 1200 чиновници. Прието е решение до 2020 година разполагаем за задействане в период до 30 дни да бъдат 30 съюзнически изтребителни ескадрили, 30 бойни кораба и 30 механизирани батальона. Столтенберг означи, че по този начин се утвърждава културата на подготвеност, както и че решението обгръща към този момент съществуващи, а не нови сили.

Министрите са разискали напрежението сред Европейски Съюз и Съединени американски щати около решението на управляващите във Вашингтон да вкарат мита за вноса на европейски алуминий и стомана. Много министри означиха нуждата от единение в НАТО - това е значимо, изключително при държанието на Русия, разясни Столтенберг.

Русия схванала, че като се нарушават разпоредбите, има последствия

По неговите думи глобите против Русия са демонстрират, че нарушаването на разпоредбите води до последствия. Той добави, че НАТО не цели да изолира Русия, а се стреми към по-добри връзки с Москва.

Столтенберг удостовери, че президентът на Украйна Петро Порошенко ще бъде поканен на срещата на държавните и държавните ръководители от НАТО идния месец в Брюксел. Той означи, че към този момент форматът на срещите на госта не е конкретизиран.

По мотив освобождението в Гърция на избягалите там турски военни след опита за прелом Столтенберг прикани за въздържаност и успокоение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР