От 2015 г. насам над 2.3 млн. венецуелци са напуснали

...
От 2015 г. насам над 2.3 млн. венецуелци са напуснали
Коментари Харесай

Хаосът, наречен Венецуела

От 2015 година насам над 2.3 млн. венецуелци са напуснали страната поради икономическата рецесия

Още по тематиката
Венецуела се готви да вкара пазарни цени за горивата

Целта на президента Мадуро е да ограничи контрабандата
15 авг 2018
Мечтаната Венецуела - съществено?

Какво в действителност ни прикани да подкрепим районната организация на Българска социалистическа партия в столичния квартал " Красна поляна "
10 авг 2018 " Искам страната да се възвърне и имам формулата. Вярвайте ми ". Това съобщи късно в петък президентът на Венецуела Николас Мадуро при оповестяването на огромна икономическа промяна, чиято цел е да овладее хиперинфлацията в страната. Най-голямата смяна е девалвацията на валутата – с над 95%. За да се тушира отрицателният резултат, минималната месечна работна заплата ще бъде увеличена за следващ път, достигайки близо 30 $ по отношение на по-малко от $ преди промяната.

За момента всеобщото мнение е, че огромната промяна няма да стабилизира ситуацията и даже в противен случай – ще навреди в допълнение. Според данни на Организация на обединените нации от началото на рецесията през 2014 година поради беднотия, безработица, липса на достъп до опазване на здравето до момента над 2 млн. души са напуснали страната. Кадри, снимани през уикенда на границите на Бразилия и Еквадор, удостоверяват, че обещанията на Мадуро от дълго време не могат да убедят никого.

Какви са измененията

Съгласно промяната от през днешния ден в Каракас стартира печатането на нови банкноти. Новата валута се назовава върховен боливар и е обвързана с криптовалутата на страната – петро, което се прави оценка на 60 $ или 3 600 суверенни боливара. Криптовалутата ще се употребява и за определянето на цените на стоките.

Минималната заплата ще бъде половин петро или 1 800 суверенни боливара – над 30 пъти повече от размера на възнаграждението преди въвеждането на промяната.

" Заради нападателната давалвация и нараствания на заплатите чакаме доста по-агресивна хиперинфлация ", разяснява икономистът от Econanalitica Асдрубал Оливерос пред Reuters. На фона на промяната Международният валутен фонд (МВФ) промени досегашната си прогноза и разгласи, че инфлацията в страната ще доближи 1 млн. % до края на годината.

Натискът върху Мадуро пораства

Протести във Венецуела се организират все по-често

[Reuters]
Към проблемите на президента се прибавя и растящата политическа опозиция. След оповестяването на промяната членове на опозицията приканиха популацията да се включи в митинги на територията на цялата страна във вторник – денят, в който измененията би трябвало да влязат в действие. " Мерките на Мадуро не са ориентирани към подобряването на стопанската система и вместо това ще доведат до повече апетит и беднотия ", разяснява депутатът от опозицията Андреас Валескес пред в. Wall Street Journal.

" Мадуро наподобява уязвим, явно нещо може да се случи ", предвижда пред Bloomberg Раул Гайегос, шеф на консултантската организация Control Risks. Според него държавното управление е подготвен.

Бежанската вълна се ускорява

Според данни на Организация на обединените нации близо 2.3 млн. души или 7% от популацията на Венецуела са напуснали страна в резултат на икономическата рецесия. От тях 1.3 млн. страдат от остро недохранване. Държавите, към които се насочват, са Бразилия, Чили, Колумбия, Еквадор и Перу, като единствено тази година в Еквадор са пристигнали половин милион души.

" Не считам, че някой си е представял рецесия с подобен размер ", разяснява пред Guardian районният началник на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците Хосе де ла Фуенте.

До момента всяка от изброените страни е подхванала ограничения, да за ограничи достъпа на венецуелци. По-рано през август Бразилия затвори краткотрайно северната си граница, а тази седмица Еквадор и Перу оповестиха, че ще одобряват само с паспорт.

Напливът на бежанци провокира митинги в прилежащите страни, като в Бразилия палеж на лагер принуди близо 1 200 имигранти да се върнат във Венецуела.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР