От 2014 година до настоящия момент в Национален фонд Култура“

...
От 2014 година до настоящия момент в Национален фонд Култура“
Коментари Харесай

Поредното число държавни пари с много нули, изчезнало покрай хазарта

От 2014 година до сегашния миг в Национален фонд „ Култура “ не са влизали никакви суми от хазарт, макар експлицитните текстове за това в закона. Това излиза наяве от формален писмен отговор от Министерството на културата по Закона за достъп до социална информация до водача на дамската организация на ДСБ Кристина Петкова. Информацията изнесе самата тя в профила си във Фейсбук.
Министерството споделя, че няма разходвани суми от такси за
хазарт т.е. няма и една изхарчена стотинка от дотацията от 10%, която би трябвало да отива във Фонд " Култура " от постъпленията от хазарт в държавния бюджет. Това е по този начин към този момент 5 цялостни финансови години, в които финансов министър е Владислав Горанов! Той си потегли от сегашното държавно управление след обвинявания, че е " топла връзка " с Движение за права и свободи и при следните думи на Бойко Борисов: " И аз не можах да си отговоря на въпроса защоконтролът върху Комисията по хазарта е бил занижен ".
Освен всичко друго, Кристина Петкова вади и стенограма от съвещание от 17 юни, 2020 година, на Комисията по просвета в Народното събрание, на което са обсъждани новите промени в Закона за
хазарта, признати в края на юли - ПОДРОБНОСТИ ТУК! В стенограмата, съгласно разказаното от Петкова, се вижда, че е планувано с § 63 от Законопроекта да отпадане § 32 от Преходните и заключителните разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Закона за хазарта. Той планува в бюджета на Министерството на културата годишно да се превежда целева дотация за Национален фонд „ Култура “ в размер на 10 на 100 от импортираната през миналата година държавна такса по член 30, алинея 3 и променливата част от алинея 4.
" Още по-интересни са думите на Вежди Рашидов, който заключва: " Обсъждайки в Комисията по просвета този закон за 10-те % за просвета, стигнахме до извода, че пет години това не проработи, неизвестно за какво – аз не мога да отговоря, само че взехме решение в Комисията по просвета да отпадне към този момент ". Изводът е, че години наред законът не е бил изпълняван, а немалки суми са изчезвали вместо да отидат за финансиране и подкрепяне на културата и учебното дело, безапелационна е Петкова!
Според обществена информация - да вземем за пример публикация от 20 ноември, 2018 година в Mediapool, хазартният бизнес у нас преди ликвидирането на частните
лотарии беше достигнал приходи от 3 до 3,5 милиарда лв. годишно! А Васил Божков беше подгонен от българското правораздаване и поради вреди за българската държавна хазна в размер на 700 млн. лв.! Според настоящия Закон за хазарта (чл. 14), отново има планувани пари за просвета от хазарта - и още веднъж най-малко 10%, само че единствено от част от влезлите пари - тези, които остават, като се махнат 70% от постъпленията плюс корпоративен налог.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР