От 2012 година насам България е световен лидер в отглеждането

...
От 2012 година насам България е световен лидер в отглеждането
Коментари Харесай

Шестият национален фестивал на лавандулата ще се проведе на Еньовден

От 2012 година насам България е международен водач в развъждането на лавандула и производството на лавандулово масло

Шестият народен фестивал на лавандулата тази година ще се организира на 22 юни (в навечерието на Еньов ден) в град Генерал Тошево и на 29 юни, Петровден, в Средно Градище, община Чирпан.
Целта на събитието е да отдаде внимание на водещото място на страната ни в развъждането на лавандула и производството на лавандулово масло. От 2012 година България е международен водач в бранш „ Производство на етерични масла ". Българските аграрни стопани отглеждат хиляди декари с най-модерните и маслодайни сортове лавандула, а безупречното качество на добиваното от тях лавандулово масло е добре разпознаваемо и доста търсено на интернационалните пазари. България е неоспорим международен водач в развъждането на маслодайна роза Дамасцена и лавандула и визията за страната ни все по-често се свързва с тези две извънредно красиви, благоуханни и стопански рентабилни култури.
Националният фестивал на Лавандулата започва със своето първо издание през 2014 година в живописното Средногорско селце Средно Градище, община Чирпан. Седмица по-късно празникът гостува на работливите аграрни стопани от Добружда, като негов общителен хазаин са жителите на град Генерал Тошево. Средно Градище се утвърди като обичаен хазаин на Фестивала, защото в неговото землище, преди съвсем 100 години са направени едни от най-старите пробни лавандулови насаждения в страната.
Този неповторим и уникален празник отдава справедливо внимание и респект към труда и напъните на предприемчивите аграрни стопани от Тракия и Добруджа - районите с най-голяма централизация на лавандулови насаждения.
Организатор на Националния фестивал на Лавандулата е Организационен комитет с ръководител Нина Гиргинова.


Почетен ръководител на организационния комитет е артистът Станислав Яневски, чиято международна известност извънредно доста оказва помощ на дела, свързани с запазване на околната среда, развиване на земеделието и запазване на българските културно-исторически обичаи.
Фестивалната стратегия е извънредно разнообразна, с голям брой културно-музикални изяви на създатели и реализатори от страната и чужбина, делова среща на земеделци, агро-специалисти, бизнесмени, търговци на етерични масла и представители на локалната и държавна администрация от бранш „ Земеделие ". Една от най-желаните и привлекателни начинания на фестивала е Детската лавандулова работилница, извънредно атрактивен и всеобщо посещаван e Базарът на лавандулови и био-продукти, артистични и музикални участия, благотворителни начинания, конкурс „ Крал и кралица на Лавандулата ".
Всяка година двете издания на Националния фестивал на Лавандулата има своя гост-звезда и богата фолклорно-музикална стратегия, цялост от най-характерните и обичани национални песни и танци от Тракия и Добружда. Гостите на фестивала към този момент са се радвали на осъществяванията на поплярни и обичани реализатори като Нелина, Джена, Глория, Валя, Кичка Бодурова, а тази година звезда на празника ще бъде родената в Добруджа певица Димана. Нейната музика връща загатна за достоверността на добруджанския многогласен фолкор и изразителността на добруджанската ария.

Организационният комитет интензивно работи по основаването на Музей на Лавандулата, както и изработването на Лавандулова карта на България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР