От 2012 г. всяка година средно по около 700 души

...
От 2012 г. всяка година средно по около 700 души
Коментари Харесай

Христо Михайловски: България губи близо 2 млрд. лв. от катастрофи

От 2012 година всяка година приблизително по към 700 души изгубват живота си в резултат на пътни произшествия, а други към 9 хиляди са ранени. С тази мрачна статистика Христо Михайловски от " Ротари клуб " стартира представянето на просветителната акция за пътна сигурност „ Дай път на живота! “ при гостуването си в студиото на „ Хоризонт “. Инициативата за акцията е на ротарианските клубове в страната във връзка 85-годишнината от основаването на ротарианската организация у нас.
С 98 убити на пътя на 1 млн. население България, дружно с Румъния, е на едно от първите места по този отрицателен показател в Европа, продължава специалистът по пътна сигурност и акцентира, че от злополуките по пътищата България губи близо 2 милиарда лева или към 2% от брутния си вътрешен артикул. За съпоставяне съгласно него в Швеция починалите в резултат на пътни злополуки са 25 на 1 млн. души.

Според Михайловски подобряването на инфраструктурата по пътищата може да способства за понижаване на половина на случаите и жертвите на пътя. Образованието може да способства за намаляването им с 35%, а глобите – с 10%, отбелязва анализаторът:

„ Ние се спряхме на образованието. Анализът ни сподели, че огромна част от тези катастрофи стават вследствие на нетолерантно, нападателно държание, недобра преценка на опциите. “

Ето за какво акцията има за цел да възпита децата от 9 до 12 години и младежите от учебните заведения и университетите на обществена неотстъпчивост към сходни прояви, както и да насърчи толерантното и неагресивното държание на пътя, акцентира Михайловски.

Според него акцията е национална и създадените от Института по логика на психиката към Министерство на вътрешните работи стратегии се валидират от Министерството на образованието, като задачата е те да станат част от образователното наличие в учебните заведения.

Катя Стратиева, двукратна европейска ралишампионка, изрази пред слушателите поддръжката си за акцията и акцентира, че децата би трябвало да знаят, че шофирането не е игра, а огромна отговорност със своите правила, които би трябвало да бъдат научени и спазвани.

„ За страдание в България няма доста места, на които да може един подрастващ водач да отиде да тренира и да усети какво е скоростта, да усети вярното държание на пътя. “

Според Стратиева е належащо при образованието на водачи да се акцентира доста повече на кормуването в разнообразни метеорологични условия и в разнообразна пътна конюнктура.

В умозаключение Христо Михайловски разгласи желанието на организацията да употребява автомобил, оборудван с камера, с която да се снимат разнообразни случки, нарушавания и произшествия по пътя и видеоматериалите да се качват на особено основаната за задачите на акцията за пътна сигурност страница в Интернет.

Запис на диалога с Христо Михайловски и Катя Стратиева можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР