От 2012 г. насам феминизмът отново набира популярност, пише The

...
От 2012 г. насам феминизмът отново набира популярност, пише The
Коментари Харесай

Повече от половината жени в САЩ не подкрепят равенството между половете

От 2012 година насам феминизмът още веднъж набира известност, написа The Independent, само че наподобява, че макар актуалната четвърта вълна на общественото придвижване, то остава криворазбрано измежду огромна част от дамите.

Това потвърждава скорошно изследване, осъществено от уеб страницата Refinery29 и CBS News, в което вземат участие 2,093 американки. На въпросите за това по какъв начин младите дами биха дали своят вот на предварителните избори през ноември 2018 година излиза наяве, че повече от половината дами не възприемат себе си като феминистки .

Ако погледнем речниковото определение за феминизъм, концепцията на придвижването е елементарна – това е общественото, икономическото и политическото тъждество сред половете . 54% от участничките в анкетата обаче декларират, че не се дефинират като привърженички на придвижването, до момента в който останалите 46% се разпознават с термина.

Въпреки че преобладаващата част не припознава себе си в термина, 53% от участничките намират политиката на президента Доналд Тръмп за неподходяща по отношение на дамите, а 70% усещат своите права и свободи застрашени.

Резултатите разяснява психологът доктор Катрин Туамли, съгласно която доста хора свързват феминизма с мъжемразство, а не пълноправие. Тъй като редица дами асоциират феминистите като шумни и нападателни, самите те не биха желали да бъдат считани за такива. „ Подобни стандарти са част от рецензиите против феминизма, които, за жалост, доминират в съзнанието на хората “, споделя доктор Туамли.

Така да вземем за пример една от участничките в изследването даже не вижда смисъл от съществуването на феминизма все още . Въпреки че актуалната четвърта вълна се занимава с проблеми като полово принуждение и сексизъм, към момента публикувани на доста места, 25-годишната Стефани счита: „ Жените се оправят задоволително добре. Мисля, че модерните феминисти единствено се пробват да осмеят и смъкват патриархата, само че това не е нужно. “

 феминизъм Thinkstock

Разграничаването от термина „ феминизъм “ се следи и при звездите. Въпреки че Бионсе и Ема Уотсън да вземем за пример пазят идеята, някои като Сара Джесика Паркър и Кейти Пери не се разпознават с придвижването, а Мадона и Сюзан Сарандън изявиха желания към това да назовават себе си „ хуманист “.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР