От 2011 г. у нас има ваксина срещу менингит, но

...
От 2011 г. у нас има ваксина срещу менингит, но
Коментари Харесай

У нас има ваксина срещу менингит, но тя не е задължителна

От 2011 година у нас има ваксина против менингит, само че тя не е наложителна. Заразяването обаче става мъчно и мотив за суматоха няма, съобщи педиатърът доктор Ира Маркова пред БТВ.

„ Има към 10, даже до 20 %, носителство в хората и то си циркулира сред тях без това да ги прави по някакъв метод заболели. За страдание, въпреки и доста рядко се случва този срив в имунната система на дете, което няма нищо предишно, което да изясни нещата. Не мисля, че би трябвало да се ваксинират такива големи групи от деца за нещо, което никога не е 100% избавен детски живот “, съобщи педиатърът доктор Ира Маркова.

Преди 10 дни дете умря в резултат на менингит в столичната 37-ма детска градина. 50 други деца са дали позитивна проба при повторното им тестване.

Седмица откакто затвори поради случаи на менингит, през днешния ден 37-а детска градина още веднъж възобнови активността си. 50 от децата са позитивни за бактерията, само че не заболели, прецизират родителите.

„ Това е филм на ужасите, в действителност. Нас ни третират като заразноболни. Ние не сме. Просто сме носители на бактерията. Попитахме персонално шефа на РЗИ- нашите деца може ли да заразят другите деца. Отговорът беше – не “, сподели родителят Цветелина Миланова.

„ Нямам информация за дете или чиновник, или братя и сестри, които да са в недобро здравословно положение. Напротив, те са добре, усещат се добре, ползват антибиотична профилактика и множеството към този момент се завърнаха в детската градина “, съобщи Гергана Петрова- шеф на 37 детска градина "Вълшебство ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР