От 2008 г. насам най-малко са били в първи клас

...
От 2008 г. насам най-малко са били в първи клас
Коментари Харесай

Рекорден брой първолаци за последните 10 години

От 2008 година насам минимум са били в първи клас през образователната 2009/2010 година

 0203.indd Над 75 000 първокласници прекрачиха образователния предел през вчерашния ден, която е самобитен връх за последните 10 години. Миналата година на 15 септември в клас за първи път са влезнали 6 000 деца по-малко, а през образователната 2015/2016 година – 7500 по-малко. От 2008 година насам минимум са били децата в първи клас през образователната 2009/2010 година, когато техният брой е бил 59 596.

По данни на министерството на образованието общият брой възпитаници от 1 до 12 клас през тази година е към 720 000.

Разминаване обаче има в данните за предходната година, когато в годишния си отчет Национален статистически институт преброява 605 729 възпитаници от 1 до 12 клас.

Според обновената статистика показана през вчерашния ден обаче, учениците през същата година са 740 362, което прави 134 633 деца повече.

Статистиката регистрира, че през последните 10 години общият брой на учениците не е надвишавал 615 600 (през 2010/2011 г.), а през всички останали е бил под 610 000.
 В първия образователен ден учебните заведения в страната отвориха порти с празнични стратегии и тържества. Снимка: Булфото В първия образователен ден учебните заведения в страната отвориха порти с празнични стратегии и тържества. Снимка: Булфото
Близо 130 хиляди са учениците в София, 12 хиляди от които прекрачват прага на столичните школа за първи път, заяви кметът на града Йорданка Фандъкова, която откри образователната година в 5 главно учебно заведение “Иван Вазов ”.

3234 първокласници прекрачват за първи път учебния предел във Варна. Те са записани в 37 общински учебни заведения, като 2476 малчугани ще бъдат обхванати в целодневна организация на образователния ден.

2132 са първокласниците в Бургас тази година. 2083 от тях ще учат в общинските учебни заведения, 44-ма в НУМСИ “проф. Панчо Владигеров ” и 5 в частно начално учебно заведение “Д-р Мария.

В Русе 3234 деца чуха първия учебен звънец, а в Стара Загора – 1511.

70 учебни заведения ще посрещнат образователната година в ремонт, а 17 няма да отворят порти. Те са закрити поради демографската рецесия. По данни на просветително министерство годината стартира с дефицит на 1000 учители – най-вече по математика и физика.

Близо 50% от преподавателите са на възраст над 55 години и им следва да се пенсионират в идващите години. На възраст под 35 години са 5917 учители. През 2000 година младите преподаватели са били 22732. Единствено през последната година от статистиката броят на младите учители леко се е нараснал – от 4929 на 5917. По данни на Национален статистически институт през днешния ден на 10 хиляди души население се падат 84-85 учители. Общият брой на преподавателите в този момент е малко над 60 хиляди, като на един преподавател се падат към 12 възпитаници.

Общият брой на педагозите също понижава трайно след 2000 година, като последната образователна година още веднъж е изключение. Ако през 20015/2016 година те са били 58270, през 2016/2017 година към този момент са 60203, като новите попълнения са съвсем напълно дами.

Първи резултати от механизма за задържане в клас

3000 деца върнати в просветителната система
 Окончателните резултати от акцията ще са ясни към средата на октомври, съобщи министър Вълчев. Окончателните резултати от акцията ще са ясни към средата на октомври, съобщи министър Вълчев.
Над 3000 деца са се записали в просветителната система след въвеждането на механизма за обгръщане и задържане на децата в учебно заведение, регистрира заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

От началото на месеца 11 632 души, разпределени в 1103 екипа обикалят из страната, с цел да издирят и върнат в учебно заведение напусналите деца. Броят на отпадналите от просветителната система и такива, които в никакъв случай не са я посещавали, се прави оценка на сред 130 000 и 200 000 деца, като за част от тях се допуска, че са в чужбина.

“Вече имаме първите резултати – имаме, може би, все още над 3000 деца, които към този момент са се записали в просветителната система, от тези, които търсям. Разбира се, резултатите са доста предварителни към този миг и работата продължава ”, заяви Сачева.

Министърът на образованието Красимир Вълчев изясни, че окончателните резултати от акцията за връщане на децата в учебно заведение ще са ясни към средата на октомври.

Сачева добави, че няма гаранция, че децата, които екипите съумеят да върнат в учебно заведение, ще останат там. За да не отпаднат още веднъж от класовете обаче работата с тях и фамилиите им ще продължи през цялата година и ще бъде проследено дали посещават учебно заведение. Ще се ползват и спомагателни ограничения съгласно всеки самостоятелен случай.

Проверка на районните здравни инспекции

97 учебни здания са в неприятно положение

50 ремонта завършват до края на годината
 Най-често предписанията се за неприятно положение санитарни възли, покриви и дограми. Най-често предписанията се за неприятно положение санитарни възли, покриви и дограми.
Общо 97 са учебните заведения, чиято материална база не дава отговор на условията на държавния хигиеничен надзор, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Според Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в нередовност са всички, които слагат в риск здравето на децата. Най-често предписанията се отнасят до поправки на покривни структури, санитарни възли, замяна на дограма, привеждане в редовност на отоплителни съоръжения, замяна на осветителни тела и ел. апаратура, обезпечаване на течаща топла вода и ремонтни действия във физкултурни салони.

Предписания за възстановяване на образователната среда получават и учебните заведения, в които липсват ергономични столове в компютърните кабинети, подобаващи бюра в класните стаи и налична среда за хора с увреждания.
Към 13 септември 275 учебни заведения (от общо 387 проверени) са изпълнили издадените им наставления за сигурност, допълват от РЗИ. Стаите и инсталациите в 97 здания ще останат в нередовност, само че се чака в 50 от тях ремонтите да приключат до края на годината.

Подарък от общината

Сливенски буквар събира историята на града

Росица Николова

 02-4 Всички първолаци в Сливен получиха подарък от кмета Стефан Радев – Сливенски буквар. Докато учат писмеността, децата ще се срещат със забележителностите на регионалния град, историята и природата му. На буквата, да вземем за пример, “Д ” е поместена информация за възрожденеца Добри Чинтулов, а на “С ” – за хилядолетното дърво Стария бряст в центъра на Сливен и други Книжката се издава от Местната комисия за битка против противообществените прояви в партньорство с общината. На 15 септември за първи път прекрачиха прага на учебното заведение 1 370 деца.

В Пловдив

Всички поправки завършиха в период

Николай Спасов

3400 деца прекрачиха на 15 септември за първи път учебния предел в Пловдив. От тази година в Община Пловдив беше въведено централизирано електронно класиране за банкет в първи клас. То улесни както родителите, по този начин и работата на учебните администрации. Още на първо класиране 94% от децата бяха признати по първо предпочитание.

Всички 52 общински учебни заведения (4 начални, 22 съществени, 1 обединено, 5 профилирани гимназии, 18 междинни учебни заведения и 2 професионални гимназии) в Пловдив отвориха в петък порти за над 33 000 възпитаници от първи до 12-и клас и към 900 5- и 6- годишни деца, разпределени в 43 подготвителните групи. Седем от тези групи са целодневни, а 36 са полудневни. Досегашната процедура демонстрира, че разкритите благодарение на общината целодневни групи са доста по-предпочитани от родителите.

В 53-те общински детски градини в Пловдив за новата образователна година все още са записани 10 550 деца. Най-малките, които са на 3 години, са 2525. Те ще посещават първа възрастова група и са с над 100 повече от първа група през предходната образователна година. Данните от системата за електронно централизирано класиране за банкет показват, че са обезпечени места за всички деца, поискали банкет в забавачките в града. Община Пловдив отпусна 200 000 лв. за планиране и създаване на нови площадки.

Акция

ДАИ ревизира учебните рейсове

Новият изпълнителен шеф на Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ” Красимир Сребров разпореди изключителни инспекции на учебните рейсове в навечерието на новата образователна година. “Правим го всяка година, при започване на месец септември. Най-вече обръщаме внимание на техническото положение на транспортните средства ”, разяснява той.

“До момента сме установили доста малко нарушавания. Следим за техническото положение, техническия обзор, положението на гумите, застраховка, психологично положение на водачите, условия за сигурност, светлини и други ”, съобщи Сребров.

Пътната полиция стартира обичайна акция “Децата потеглят на учебно заведение! Да ги пазим на пътя! ”. Засилено e полицейското наличие в регионите към учебните заведения в цялата страна. За трета поредна година служители на реда съпроводиха първокласниците до класните стаи. Първият урок на децата ще бъде по сигурност на придвижването по пътищата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР