От 2007 година светът има 7 нови чудеса - Великата

...
От 2007 година светът има 7 нови чудеса - Великата
Коментари Харесай

Знаете ли кои са новите седем чудеса на света?

От 2007 година светът има 7 нови чудеса - Великата китайска стена, Колизеумът в Рим, индийският пантеон Тадж Махал, статуята на Христос Спасител в Рио де Жайнеро, античният град Петра в югозападната част на Йордания, пирамидата в Чичен Ица в Мексико и светилището Мачу Пикчу в Перу.

Те бяха определени след конкуренция, в която участваха 21 обекта, които пък бяха авансово селекционирани още през януари 2006 година от общо 77 оферти.

Освен новоизбраните 7 чудеса на света измежду 21-те финалисти бяха и Акрополът в Атина, църквата " Света София " в Истанбул, Кремъл и храмът " Св. Василий Блажени " в Москва, замъкът " Нойшванщайн " в Германия, Айфеловата кула в Париж, мегалитите Стоунхендж във Англия, храмовете Ангкор Ват в Камбоджа, дворецът Алхамбра в Гранада, храмът " Киомизу " в Япония, замъкът " Нойшванщайн " в Германия, Статуята на свободата в Ню Йорк, операта в Сидни, античният град Тимбукту и каменните скулптури на остров Пасха в Чили.

Предлагаме ви къса информация за новите 7 чудеса:

Колизеумът в Италия

Огромният амфитеатър в Рим е открит през 80 година от император Тит на гала за игри, траяли 100 дни. Колизеумът, със своите 50 000 зрителски места, е въодушевил дизайна на модерни игрища и е бил сцена, където гладиатори са се сражавали до гибел.
 Колизеум Колизеумът в ИталияThinkStock/Getty Images-->
Великата китайска стена

6700-километровото отбранително оборудване е най-голямата издигната от индивида конструкция в света. Голяма част от нея е издигната от 7-и в. до 4-и в. прочие Христа, с цел да отбрани обособените династии от нашествията на хуни, монголи и други племена.

Пирамидата в Чичен Ица в Мексико

Стъпаловидната пирамида, увенчана с храм на върха си, е издигната на свещено място, което е било един от центровете на маите на полуостров Юкатан в Мексико. Издигната е съгласно слънчевия календар, с цел да може сенките по време на есенното и пролетното равноденствие да припомнят виеща се по стъпалата й змия.
Ahhh I am so excited for Cancun!! I’ve been on Pinterest all morning planning mine and Zachs itenerary and so far I have Chichen Itza and xcaret for 2 of our days. Let me know of any others if you’ve been!
— Dest (@supdest) Тадж Махал в Индия

Беломраморният пантеон в Агра, в щата Утар Прадеш, е издигнат от император Шах Джахан сред 1632 година и 1654 година за обичаната му брачна половинка Мумтаз Махал, която умира при раждане. Комплексът е ослепителен образец за съчетание на индийския, персийския и ислямския жанр в архитектурата и включва гробниците на императора и брачната половинка му.
 Тадж Махал Тадж Махал в ИндияThinkStock/Getty Images
Петра в Йордания

Древният град Петра в югозападната част на Йордания е издигнат терасовидно към Вади Муса или долината на Моисей. Бил е столица на античното царство на набатеите, намирал се е на пътя на керваните и е траял да процъфтява под римско ръководство, откакто набатеите били разгромени през 106 година сл. Христа.

Статуята на Христос Спасителя в Бразилия

38-метровата скулптура на Христос Спасителя с разперени ръце гледа към Рио де Жанейро на атлантическия бряг от хълма Корковаду. Изваяна е от полско-френския ваятел Пол Ландовски, тежи над 1000 тона и е построена на части във Франция, които след това били докарани с транспортен съд в Бразилия. Статуята е тържествено открита на 12 октомври 1931 година
 Статуята на Христос Спасителя в БразилияThinkStock/Getty Images
Светилището Мачу Пикчу в Перу

Построени по времето на империята на инките през 15-и в., огромните стени, дворци, храмове и домове в Мачу Пикчу се намират на 2430 м надморска височина в Андите, откъдето има аспект към котловина, на 500 км югоизточно от Лима. Остава мистерия по какъв начин огромните камъни са били превозени на такава надморска височина, с цел да бъде издигнат отдалеченият град.

Вижте още любопитни вести за пътешественици:

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР