От 2006 г. порталите към българското Черноморие са обслужили над

...
От 2006 г. порталите към българското Черноморие са обслужили над
Коментари Харесай

Близо 22,9 милиона пътници са преминали през летище Варна за 15 години

 От 2006 година порталите към българското Черноморие са обслужили над 57,3 милиона пасажери – над 34,4 милиона на летище Бургас и близо 22,9 милиона на летище Варна.

През първите 15 години от концесията, Фрапорт България е вложило над 400 млн. лева, вследствие на което летищата във Варна и Бургас разполагат с 2 нови пътнически терминала, открити през 2013 година, и се радват на обилни вложения в рационализация на инфраструктурата и оборудването, както и изцяло актуализирана писта на летище Варна. Всички капиталови действия подхождат на най-високите европейски стандарти за сигурност и сигурност.

През първите 15 години от концесията е реализиран рекорден растеж на трафика. От 2006 до 2019 година, преди пандемията COVID-19, растежът на трафика на летище Бургас е +59%, а  на летище Варна за същия интервал от време е +36%. Началото на пандемията от COVID-19 настъпи и изцяло раздруса авиационния бранш, оказвайки мощно въздействие върху оперативната активност на двете летища. През 2020 година трафикът на летищата понижа с -80% по отношение на равнището от 2019 година Макар тази година летищата да регистрират малко по-висок трафик, към момента се регистрира спад от -60% по отношение на размера на трафика през 2019 година

През последните 15 години, максимален брой входящ и произлязъл трафик на летище Бургас произлиза от следните 5 страни: Русия, Германия, Англия, Полша и България. На летище Варна най-вече заминаващи и идващи полети са се осъществили до следните 5 страни: България, Германия, Русия, Австрия и Англия. Освен за бизнес пътувания, туризъм и отдих, Черноморските летищата са и карго центрове на източното крайбрежие. За интервала 2006-2021 година летище Бургас е обработило 82,8 хиляди тона товари.

" От името на Фрапорт България благодаря на всички, които способстваха за нашето сполучливо развиване през първите 15 години в ролята на концесионер на летищата! Благодарим на нашите чиновници, търговски сътрудници, държавни органи и не на последно място на нашите акционери, който постоянно ни се доверяват и ни поддържат! Разчитаме на всички наши сътрудници и се надяваме да растем дружно с тях, както и да се интегрираме още повече! " сподели доктор Франк Кванте, Главен изпълнителен шеф на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД.

Летищата във Варна и Бургас бяха първите в България, получили документи на EASA – Европейска организация за авиационна сигурност, отговаряща за стандартизацията в региона на сигурността и виновното потребление на запаси и Въглеродна акредитация – Ниво 2 " Намаляване “ в чест на всички дейностите ориентирани в посока картографиране и понижаване на излъчванията на CO₂. По време на Коронавирус рецесията черноморските летища се подредиха измежду първите, наградени със Здравна акредитация от Международния съвет на летищата за изявения ангажимент да приоритизира и ползва най-високото равнище ограничения за здраве и сигурност на летищата Варна и Бургас.

На летище Бургас стартираха изследвания за реорганизация и рехабилитация на пистата, както и план за фотоволтаични паркове на двете летища – планиран да обезпечи до 30% от електрическата енергия, нужна за сполучливата му работа. Очаква се фотоволтаичните централи да бъдат пуснати в употреба през 2023 година Поради рестрикциите за осъществяване на всеобщи събития, с цел да означи своята 15 годишнина, Управителния съвет на Фрапорт Туин Стар предприе стъпка да обезпечи екологичен ел. превоз на летищата – електронна подвижност, която цели да внедри по-екологичен, по-устойчив и комфортен метод за напредване за всички чиновници, работещи на територията на двете летища.

С взор към бъдещето, концесионерът на летищата се стреми да ги трансформира в целогодишни черноморски центрове с добра съгласуваност, посредством полагане на обилни старания в създаване внедряване на дейни маркетингови тактики. България има огромен капацитет за доще по-голямо развиване на туризма. Фрапорт Туин Стар възнамерява да способства към това развиване дружно с локалните общности, туристическия бранш и способените държавни институции. С тази цел тази година бе учреден Българския черноморски алианс.

Летищата Варна и Бургас ще продължат тясното си съдействие с всички сътрудници в туристическия отрасъл, организации, държавни и локални институции, бизнес сътрудници и необятната общност, с които имат взаимовръзка и които разчитат на тях за своето лично развиване и напредък, се показва в информация, изпратена до Varna24.bg .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР