От 2001 г. до 2010 г. над половината от американските

...
От 2001 г. до 2010 г. над половината от американските
Коментари Харесай

Армията на САЩ иска мобилни микроядрени реактори за логистика през 21 век

От 2001 година до 2010 година над половината от американските жертви в Ирак и Афганистан, повече от 18 000 мъже и дами, са от конвоиращи интервенции - задачи, които нормално се концентрират върху доставките на гориво и вода за поддържане на силите на бойното поле.

Прекарах 36 години в американската войска, завършвайки кариерата си като шеф на Военната академия на Съединени американски щати в Уест Пойнт. Там, задачата ми бе да приготвя кадети за кариера като офицери в американската войска. Един урок, който в никакъв случай не ни се постановяваше да преподаваме бе, по какъв начин да запалителен светлините и да зареждаме кампуса. Въпреки това, на бойните полета, където моите възпитаници ще продължат да служат с чест, достъпът до сила изигра решаваща роля в дългата война против тероризма, написа за War on the Rocks, Даниел Уилям Кристман, генерал-лейтенант от армията на Съединени американски щати, някогашен ръководите на Военната академия на Съединени американски щати (1996-2001 г.) и актуалният старши вицепрезидент по интернационалните въпроси на Търговска камара на Съединени американски щати.

Един от най-награждаваните ученици на Уест Пойнт, ген. Дуайт Айзенхауер, сподели, че " борби, акции и даже войни се печелят или губят най-вече поради логистиката. " Овладяването на логистиката на Американската войска, ръководена от Айзенхауер, разреши доставянето на непостижими количества мъже и материали на полетата в Западна Европа през 1944 и 1945 година

В днешните войни, Съединени американски щати още веднъж научиха, че дългата логистична " опашка " основава уязвимости, които съперниците й са в положение да употребяват. Бойците в Ирак усъвършенстваха изкуството на спонтанното нахлуване с взривни устройство против американските и съюзническите сили. Бъдещите съперници сигурно ще съсредоточат офанзивите си и върху запасите от гориво, защото знаят, че американската войска се нуждае от сила, с цел да се бори дейно.

И това търсене на сила единствено ще пораства. Армията на бъдещето ще изисква доста повече сила, в сравнение с днешната войска. Оръжията с ориентирана сила, електромагнитните релсови пушки, електрическите транспортни средства, дроновете и бойците, свързани в предпазена информационна мрежа, ще изискват електрическа сила.

Дори се приказва, че наследниците на танковете ще могат да бъдат захранвани с акумулатори. Тези оръжейни платформи дават обещание усъвършенствана дарба да защитят силите и да водят борбата при съперника, даже и да изискват повече сила. На бойното поле силата и технологиите работят като " умножители на силата ", които разрешават на американските бойци да бъдат по-смъртоносни и по-малко уязвими.

Докато оръжейните системи и осведомителните технологии направиха гражданска война на бойното поле, военните разчитат на същата система на течно гориво въз основата на нефт, доставяна по тръбопроводи, камиони и кораби, на която Айзенхауер бе заставен да разчита през 1944 година Тези ограничавания за военните бяха видимо приети от военачалник Матис след неговото бързо нахлуване през 2003 година до Багдад, когато той съобщи, " отвържете ни от връзката с горивото ".

Време е за смяна. Енергийните потребности на бъдещата мощ ще бъдат най-вече електрически, тъй че армията има избор по какъв начин да се зарежда. Може да генерира тази електрическа сила посредством мотора с вътрешно горене - днешните дизелови генератори - или може да генерира сила с съвременни източници на сила. Вече бойците презареждат акумулатори със слънчева сила, а напредъкът в технологията на батериите разрешава по-леко и по-устойчиво предпазване на сила. Армията се нуждае от повече и по-добри акумулатори.

Но с цел да отговори на по-високите енергийни потребности на идващото потомство оръжейни системи, армията се нуждае от генератор, който може фрапантно да усили количеството на тактическата сила. Само нуклеарната сила може да обезпечи енергийната компактност, нужна, с цел да има дребна логистична опашка. Не е пресилване да се каже, че разполагането на преносими, микроатомни електроцентрали би довело до революционна военна логистика за 21 век.

Тези нови микроядрени централи ще обезпечат чиста, безвредна и сигурна мощ на бойните сили. През 2016 година научният съвет на защитата откри, че мобилните, микро реактори ще " променят радикално логистиката на оперативните бази. "

През 2018 година отчетът на заместник-началника на армията за мобилните атомни електроцентрали за наземни интервенции назова това " типичен образец за разрушителни нововъведения. " Броят на конвоите с гориво ще бъде фрапантно понижен и вероятно отстранен, в случай че опитите на армията с напълно електрическа бригада се окажат сполучливи.

Новите планове за микроядрени реактори значително са построени върху нововъведения, в началото предопределени за галактически изследвания, където всяка форма на аварийна дизелова мощ е просто невъзможна. Вместо обичайна атомна електроцентрала, която изисква аварийна дизелова мощ, с цел да се обезпечи изстудяване при положение на повреда, тези реактори са проектирани да бъдат пасивно безвредни, охлаждани от околната среда.

Освен това реакторите ще бъдат построени към този момент с гориво. След като горивото се изразходва, мобилният темперамент на електроцентралата значи, че цялата централа ще бъде преместена в несъмнено оборудване за дълготрайно предпазване. Новите новаторски дизайни подсигуряват, че армията няма да би трябвало да разчита на гориво, доставено от уязвими конвои, които се промъкват през планински проходи.

През юни Министерството на защитата насочва искане за решения за мобилни атомни централи. Планът е да се финансира проектирането на три прототипа микро реактори и в последна сметка да се построи един от тях; решенията за договаряне се чакат в границите на седмици или месеци.

Реакторите, отговарящи на условията за програмата, би трябвало да имат няколко съществени качества: те би трябвало да бъдат оразмерени, с цел да се поберат на камиона за сухопътен, морски или въздушен транспорт; и техният дизайн би трябвало да бъде " по своята същина безвреден ", което значи, че няма опасност от срив или за сигурността на личния състав при положение на офанзива.

Редица частни компании, в това число започващи компании, както и одобрени нуклеарни дизайнери имат планове, които могат да отговорят на тези строги условия за сигурност.

Може би най-належащият въпрос за привеждане на нуклеарна сила на бойното поле е очевидният: по какъв начин реактор може да бъде предпазен от офанзива? Точно както конвоите в Ирак са нападани, по този начин и доставките на сила на утрешните бойни полета евентуално ще попаднат под обстрел.

Разбира се, една дребна електроцентрала е по-защитима, тъй като това не са стотици камиони за гориво. Въпреки това, вероятността за офанзива, която може да популяризира нуклеарни материали и радиация незабавно поражда в мозъка, изключително като се има поради отразяването на нуклеарните повреди в медиите. Ключът към отбраната се крие в проектирането на реактора за сигурност през цялото време: с горивото. Тези реактори ще се зареждат от триструктурни изотропни частици, където делящият се уран се създава вътре в дребни ядра, капсулирани с въглерод и керамика.

Тестове демонстрира, че заканите за реакторите са сведени до най-малко от този дизайн, защото нарушаването би засегнало единствено дребни, подкритични ядра, а не цялата сериозна маса. За да се тества сигурността, поръчката изисква изпълнителите да дават обстоен проект за тестване с нападателни оръжие.

Може би не мислим задоволително огромно: доста понижаване или унищожаване на веригата за доставка на сила би могло да промени значително бойното поле, върху което работят американските сухопътни сили. В последна сметка американската войска ръководи мобилни атомни електроцентрали повече от 60 години - в морето.

Успешното нахлуване против самолетоносач с атомна сила би било пагубно, само че бойните качества, които нуклеарната сила дава на Военноморски сили, го трансформират в централна част на американската военна мощ.

На сушата новите мобилни атомни електроцентрали биха разрешили на армията да разположи предпазена, смъртоносна мощ надълбоко в територия, надалеч оттатък базите и пристанищата, не по-различно от това по какъв начин една бойна група самолетоносачи ще работи в спор с непосредствен по мощ противник.

Както скорошен отчет на " Американския план за сигурност " обасни, че мобилната нуклеарна сила може да се окаже това, което дава стратегическо и тактическо преимущество на американската войска.

Армията има огромен прогрес в създаването на бойна мощ, която е по-устойчива, по-малко уязвима и по-смъртоносна с помощта на далновидни вложения в иновационна сила. Въпреки че никой не би трябвало да бъде рицар във връзка с рисковете от атомната сила, аз съм уверен, че опитът в нуклеарната сигурност на американските военни значи, че тези опасности ще бъдат вярно ръководени.

Ясните логистични изгоди от нуклеарната сила ще спасят живот. Дългосрочните изгоди, съчетани с ново стратегическо мислене, биха могли да създадат армията по-смъртоносна, съсредоточена и ефикасна. Сега зависи от Конгреса, Министерството на енергетиката и Министерството на защитата да поддържат революцията в логистиката с нуклеарна сила, посредством финансиране и разрастване на демонстрационни мобилни, микро нуклеарни реактори. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР