От 2001 до 2016 г. делът на подрастващите в България,

...
От 2001 до 2016 г. делът на подрастващите в България,
Коментари Харесай

Децата не спортуват повече, отколкото преди почти 20 години

От 2001 до 2016 година делът на подрастващите в България, които не са задоволително дейни физически, е намалял от 75.7% на 73.3 пункта. Това сочат данни на Световната здравна организация, оповестени в отчета за физическата интензивност на момчетата и девойките на възраст сред 11 и 17 години.

В таблицата за всички страни, която е част от показания от изданието The Lancet Journal отчет, резултатите на България са под междинното за района - 80.9%. Страната обаче не се отклонява мощно от наклонността в Централна и Източна Европа за спад, нормално изразен в 1-2 процентни пункта (с няколко изключения).

Това значи, че малко под три четвърти от децата в тази възрастова група в България не покриват минимума за здравословна физическа интензивност, при малко над три четвърти през 2001 година Средното за Централна и Източна Европа е малко над четири пети.

В България обаче разликите са съществени според от пола. Резултатът е доста по-лош при девойките - 80.1% през 2016 година, при 80.3% през 2001 година За същия интервал при момчетата има спад в % от 71.3 на 67 на 100. И тук България не е изключение - единствено в четири от 146 страни (Тонга, Самоа, Афганистан и Замбия) момчетата са по-активни.

Резултатът за момчетата е близо до най-положителния за Централна и Източна Европа, този на Словакия, където делът на момчетата, които не правят задоволителна физическа интензивност, е едвам 65.5%. Дори българският и словашкият резултат обаче не са положителни вести - и в двата случая допускат, че две трети от момчетата на възраст от 11 до 17 години не спортуват задоволително, с цел да са в положително здраве.

За всяка страна категорично се прецизира, че може да има статистическо отклоняване, което в някои случаи е съществено - да вземем за пример при момчетата за 2016 година то е 62.8-71%, при девойките 76.6-83.1%, общо 69.5-76.8%.

Какво е " задоволителна физическа интензивност " за СЗО

Докладът " Глобални трендове в незадоволителната физическа интензивност измежду подрастващите ", направен въз основа на разбор на 298 изследвания с 1.6 млн. участници, приказва за " световна зараза на обездвижването " измежду децата. Преглед на данните по райони сочи, че той е сериозен в съвсем всички райони на света. С изключение на Южна Азия (средно 75.2%) и развитите западни страни (78.2%) делът на незадоволително спортуващите е над 80% и в Африка на юг от Сахара, и в Латинска Америка, и в Източна Азия, и в Близкия изток. Най-добър е резултатът на Бангладеш (88%, евентуално поради традицията спортове като крикет да се играят всекидневно от децата), най-лош - на Южна Корея (94.2%, при девойките даже 97.2%).

В световен проект делът на незадоволително дейните към 2016 година е бил 81%. Не може да бъде открита връзка сред неналичието на физическа интензивност и приходите в дадена страна, въпреки че се вижда наклонността да вземем за пример при богати западни страни да са най-хубавите резултати за момчетата, а при Южна Азия - за девойките. В Съединени американски щати и Ирландия разликата сред момчета и девойки е към 15 пункта.

Глобални трендове в незадоволителната физическа интензивност измежду подрастващите (на английски)

Световната здравна организация отбелязва, че тази липса на физическа интензивност нанася вреди не просто на здравето им, а и на мозъка и обществените им умения. Основният проблем, продължава организацията, е " цифровата гражданска война " - фактът че хората спят по-малко, прекарват повече време на стол, карат повече и вършат по-малко извършения ". Все отново не може да се упрекват напълно екраните на телефони и други мобилни устройства - резултатите не са доста по-добри, в сравнение с през 2001 година, когато доста от тези устройства не съществуваха.

За физическа интензивност СЗО приема необятен набор от нейности, от бягане и колоездене до скачане на въже и гимнастика.

Вероятно резултатите звучат обезпокоително и поради задачата, която СЗО слага за извършения, нужни всеки ден, с цел да се поддържа положително здраве - в тази възрастова група тя е 60 минути. За Би Би Си Фиона Бул от организацията споделя, че не счита този най-малко за " безразсъден ". Освен това потребността от ограничения наподобява сериозна на фона на другата " зараза " - затлъстяването - на процедура обхванала целия свят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР