От 2000-та година над 1 милион души в Съединените щати

...
От 2000-та година над 1 милион души в Съединените щати
Коментари Харесай

В Ню Йорк поставят вендинг машини с лекарства за пристрастени към опиоиди

От 2000-та година над 1 милион души в Съединените щати са умряли от свръхдоза, множеството от тях са били пристрастени към опиоиди. На всеки три часа в Ню Йорк умира по един човек. Причината - свръхдоза или случай, обвързван с използването на опиати.

В опит да се оправят със задълбочаващия се проблем, локалните управляващи започнаха да конфигурират автомати. В тях - вместо храна и питиета, хората могат да се снабдят - гратис - с лекарства, които да противодействат на резултатите от приемането на опиати.

Пощенски код - единствено това е належащо на всеки, който желае да употребява първият в Ню Йорк здравен автомат. След въвеждането на шестте числа, се избира и номерът на продукта, от който потребителят се нуждае. Вендинг-машината предлага бинт, пластир и дезинфекциращи средства. Но максимален е ползата към медикаментите, които противодейства на резултатите на опиоидните медикаменти като морфин, оксикодон и хероин. Освен налоксон, това са фентанил и ксилазин, чието главно приложение е във ветеринарната медицина.

" Това е първата здравна вендинг-машина в Ню Йорк. Работи от седмица. От тогава над 100 комплекта с налоксон са взети от нея. Зареждаме я всеки ден. Освен налоксон, машината предлага тест ленти за ксилазин и фентанил, дамски превръзки и тампони, както и комплекти за оказване на първа помощ, от които общността разгласи, че има потребност ", сподели Ребека Лин-Уолтън.

Кварталите, в които се слагат машините, не са определени инцидентно. А след разбор, който е посочил къде най-вече хора злоупотребяват с дрога.

" Всички познаваме хора, които щяха да са живи - в случай че имаше такива машини. Няма значение дали става дума за умиращи от зараза или от липса на налоксон. Сега, хората ще могат да употребяват продуктите. Да оцелеят, да имат късмет да потърсят помощ, да сменят посоката и да наредят живота си. Това е задачата ", сподели Ребека Лин-Уолтън.

А данните са стряскащи - през 2021 година, от свръхдоза, в Ню Йорк са умряли 2 688 души. При 84% има приложимост на опиоидни лекарства. През първата половина на предходната година, след несъразмерна приложимост на опиати живота са са изгубили близо 1 400 души. Ако тази наклонност продължи, 2022 г.ще се окаже с най-вече смъртни случаи в резултат на свръхдоза.

" Автоматите за публично опазване на здравето са новаторски метод да се срещнем с хората там, където са. Да им предоставим животоспасяващи лекарства, като налоксон. Няма да се спрем пред нищо, с цел да обърнем наклонността за смъртни случаи, свързани с опиати в нашия град ", сподели Ашуан Васан, комисар по опазването на здравето на Ню Йорк.

Предстои разполагането на още 3 здравни вендинг-машини. 11 000 $ е цената на всеки автомат. И локалните управляващи са подготвени да ги заплащат, тъй като живота на жителите на Ню Йорк са им по-ценни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР