От 2000 до 2016 г. заетите в автомобилната индустрия в

...
От 2000 до 2016 г. заетите в автомобилната индустрия в
Коментари Харесай

Колко порасна автомобилният сектор у нас за последните 16 години?

От 2000 до 2016 година заетите в автомобилната промишленост в България са се нараснали шест пъти, а безспорната стойност на износа пораства 30 пъти. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ), представени от " Инфограф ".

Производството на транспортни средства и елементи за тях продължава да покачва смисъла си за българската стопанска система. Както продукцията, по този начин и износът на страната ни в този бранш стават все по-мащабни и високотехнологични, само че темпът, с който това се случва, наподобява муден на фона на прилежащите Сърбия и Румъния. Като главен проблем се обрисува неспособността на България да притегли огромен вложител, който с наличието си да сътвори предпоставки за по-бърз напредък на бранша като цяло - точно по модела, по който това стана в нашите съседки (FIAT в Сърбия; Renault и Ford в Румъния).

Трябва да уточним, че като се изключи тръгналата към банкрут Литекс Моторс и спечелилият търга за доставки на джипове за Министерство на вътрешните работи нейн правоприемник Българска автомобилна промишленост ЕАД, в страната няма компании, които да сглабят цели коли. Инвестиционен интерес към производството на авточасти обаче не липсва, за което свидетелства откритият неотдавна край Пазарджик цех на немската Kostal.



Така от 2000 до 2016 година броят на заетите в бранша се усилва шест пъти до 22 608 души. В страната има и още към 5 хиляди души заети в производството на други транспортни средства (като велосипеди), както и към 30 хиляди души, занимаващи се с произвеждане на съоръжение, част от което е точно за потребностите на автомобилната промишленост.



Бързо пораства и износът. За интервала 2000-2016 година цената на изнесената продукция се усилва от 45 млн. лева на 1,38 милиарда лева, като през 2016 година за пръв път доближава 3% от общия експорт на страната.

Нараства и износът на разнообразни типове елементи и такъми, както и колела, като при последните страната ни се подрежда измежду водещите европейски производители и експортьори.



От данните се вижда, че през 2016 година България е изнесла колела на стойност 258 милиона лв., елементи и такъми за коли на стойност 185 милиона лв., пътнически и други коли за 506 милиона лв. и трактори за 227 милиона лв..

 Производителят на авточасти Kostal отвори втори български цех с 1700 служащи
Световен водач в производството на авточасти отвори втори български цех с 1700 служащи

Инвестицията е за 12 милиона евро
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР